Kosovo: Příspěvek od Klause st. O roce 2008 i vzdálenější minulosti

12.09.2019 8:54

Václav Klaus jako prezident dával v roce 2008 najevo, že se styděl, když vláda Mirka Topolánka s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) uznala nezávislost Kosova. Nejen Topolánek se Schwarzenbergem, ale i další politici, kteří se dnes dovolávají T. G. Masaryka, by si podle Petra Macinky z Institutu Václava Klause měli vzpomenout na své školní hodiny dějepisu.

Kosovo: Příspěvek od Klause st. O roce 2008 i vzdálenější minulosti
Foto: Daniela Černá
Popisek: Václav Klaus

Že se s uznáním Kosova Českou republikou nemohu smířit, je dostatečně známé. Velmi mne však zneklidnila slova pana velvyslance Vereše, když mi říkal, že Srbové nebrali nijak osobně, že Kosovo uznaly takové země jako Finsko, Holandsko či Německo, ale krok české vlády že je zasáhl. Stejně tak mne zasáhlo, když pak v rozhovoru připomenul několik příznačných momentů z historie našich dvou zemí,“ napsal Klaus už v roce 2008 v textu pro MF Dnes.

Obratem doplnil, že již za první světové války si Češi a Srbové projevovali sympatie. T. G. Masaryk jezdil po světě se srbským pasem. Naše vztahy zůstaly na dobré úrovni i za druhé světové války a v roce 1968 tehdejší Jugoslávie deklarovala připravenost pomoct Československu obsazenému sovětskými tanky.  

Anketa

Jste pro to, aby ČR zrušila uznání státu Kosovo?

95%
5%
hlasovalo: 16791 lidí

To jsou důvody, proč se Václav Klaus jako prezident styděl, když Česká republika uznala nezávislost Kosova. Proto také Klaus uvítal vyjádření stávajícího prezidenta Miloše Zemana, že se pokusí prosadit oduznání Kosova.

Publicista Petr Macinka na stránkách Institutu Václava Klause doporučil všem kritikům Miloše Zemana, aby nechali vychladnout své hlavy a zavzpomínali na své školní hodiny dějepisu.

„Prezident Zeman by měl být za svůj dnešní krok, kdy volá po iniciování zpětvzetí českého uznání Kosova, oceněn, nikoliv zkritizován – navíc povětšinou těmi, kteří mají jindy plná ústa slov o masarykovských ideálech. Připomeňme si, že Tomáš Garrigue Masaryk v době, kdy zakládal Československo, cestoval po světě právě na srbský pas, nebo že Jugoslávie byla jedinou socialistickou zemí, která v roce 1968 při invazi vojsk Varšavské smlouvy Československo nezradila a mobilizovala,“ připomnšl ve shodě s Klausem Macinka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…