Kotelna jako za komunistů? Vyhazovaný Drulák: Matěj Stropnický píše Lipavskému

17.10.2022 14:30 | Komentář

Otevřený dopis napsal český politik, novinář a herec, bývalý předseda Strany zelených Matěj Stropnický pirátskému ministru zahraničních věcí Janu Lipavskému. Svůj podpis pod něj připojily další osobnosti. Tématem je dehonestace profesora Petra Druláka kvůli jeho názorům na válku na Ukrajině. „Je pro nás překvapivé, že zrovna Vám, pane ministře, členovi politické strany, která vznikla na odporu proti cenzuře na internetu, musíme se vší vážností a pravým jménem připomenout toto: Svoboda slova je nedělitelná a je základním předpokladem funkční demokracie a svobodné společnosti. Domnívali jsme se, že právě tyto hodnoty jsou těmi, jimiž se chceme odlišovat od autoritářských států. Bohužel je to ale připomenutí nezbytné,“ píší v něm.

Kotelna jako za komunistů? Vyhazovaný Drulák: Matěj Stropnický píše Lipavskému
Foto: Facebook
Popisek: Matěj Stropnický

Matěj Stropnický a spol. v dopise adresovaném ministrovi uvádí: „V uplynulých měsících jste se prostřednictvím Vám svěřeného ministerského úřadu opakovaně pokoušel dehonestovat prof. Petra Druláka za jeho veřejně přednesené názory na téma války na Ukrajině. Odporují prý totiž linii ministerstva a s fakty pracují selektivně, což je jen mírnější výraz pro šíření tzv. dezinformací.“

Bude si smět říkat, co chce v kotelně, ve skladu nebo při mytí výloh jako za minulého režimu?

„Podněty Ministerstva zahraničních věcí coby zřizovatele se opakovaně zabývaly etické komise Ústavu mezinárodních vztahů, kde je profesor Drulák zaměstnán, aniž kritiku Vašeho úřadu potvrdily. Nepochybně v této souvislosti obdržel profesor Drulák již dvě kárné výzvy od svého bezprostředního nadřízeného, ředitele této veřejné výzkumné instituce Ondřeje Ditrycha. Třetí taková výzva se může stát zákonným důvodem pro Drulákovo propuštění z tohoto pracoviště. Pak si nejspíš bude smět říkat, co chce: v kotelně, ve skladu, nebo při mytí výloh jako za minulého režimu?“ ptá se autor dopisu.

Petr Drulák je profesorem v oboru mezinárodních vztahů, v minulosti byl deset let ředitelem výše zmíněného ústavu, pak 1. náměstkem ministra zahraničí a poté velvyslancem ČR ve Francii. Ještě v letech 2018–2020 vyučoval jako hostující profesor na jedné z nejprestižnějších světových škol: Pařížském institutu politických věd (Science-Po). „Není naším cílem zde sepisovat ani zkoumat Drulákovy veřejně prezentované názory, s nimiž můžeme, nebo nemusíme souhlasit. Můžeme s nimi dokonce souhlasit jen někdy, nebo někdy více a jindy méně, a ještě jindy zcela nesouhlasit. Nic to ale pro nás nemění na tom, že zcela zásadně odmítáme snahu Vaši, Vám svěřeného úřadu a jemu podřízeného vedení Ústavu mezinárodních vztahů, prof. Druláka umlčovat, umravňovat, vyvíjet na něj nátlak a hrozit mu vyhazovem z práce,“ konstatuje se v dopise.

Je zcela správně, že mají jeho vědečtí pracovníci na různé otázky různé názory

„Rádi bychom Vám připomněli, že Ústav mezinárodních vztahů je veřejnou výzkumnou institucí, nikoli poradním orgánem Vám svěřeného úřadu nebo dokonce ad hoc komisí složenou ze členů Vaší politické strany. Je proto zcela správně, že mají jeho vědečtí pracovníci na různé otázky různé názory. To, že je emeritní pracovníci sdílejí s veřejností prostřednictvím médií, je opět rozhodně v souladu s posláním instituce,“ připomíná se v textu.

„Je pro nás překvapivé, že zrovna Vám, pane ministře, členovi politické strany, která vznikla na odporu proti cenzuře na internetu, musíme se vší vážností a pravým jménem připomenout toto: Svoboda slova je nedělitelná a je základním předpokladem funkční demokracie a svobodné společnosti. Domnívali jsme se, že právě tyto hodnoty jsou těmi, jimiž se chceme odlišovat od autoritářských států. Bohužel je to ale připomenutí nezbytné. Snaha cenzurovat, z pozice síly umlčovat a trestat nesvědčí nikdy o pevném přesvědčení, ale vždy o vlastní slabosti a nejistotě. Vyzýváme Vás tedy, abyste přestal skrze své prostředníky svobodnou diskusi nad válkou na Ukrajině potlačovat a kritiky své politiky existenčně ohrožovat,“ vyzvali signatáři otevřeného dopisu ministru Janu Lipavskému.

Dopis podepsaly známé osobnosti zabývající se politikou. Například bývalý ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek i jeho předchůdce na tomto postu Jan Kavan, sociolog a bývalý europoslanec Jan Keller, ekonomka Ilona Švihlíková, politolog Jan Májíček, historikové Eduard Chmelár a Stanislav Holubec, právnička Klára Samková, filozofové Petr Kužel a Milan Hauser a další.

Nejsou však jediní, kdo se Petra Druláka zastal. Jeho problémů si povšiml i Daniel Kaiser v týdeníku Echo. „Typ nezařaditelného intelektuála, jakému se v angličtině říká maverick, u nás dnes představuje Petr Drulák. Bývalý velvyslanec ve Francii provokativně komentuje mezinárodní politiku, aktuálně vybočuje při popisu rusko-ukrajinské války, hlavně v otázce jakou roli ve vzniku toho neštěstí hrál Západ. Teď vyšlo najevo, že Druláka se chce zbavit Ústav mezinárodních vztahů, kde má poloviční úvazek. Na jaře mu od ředitele ústavu Ondřeje Ditrycha přišly dva vytýkací dopisy, po třetím může následovat výpověď,“ popisuje.

„Drulákovi ústav vytýká ledacos, od příliš ostrého slovníku (částečně opodstatněně) přes nedostatečnou distanci od tkz. dezinformační scény až po šíření konspirátorského pohledu na svět (směšné, Ditrych uvádí Drulákovu zmínku o korupčních vazbách Bidenových na Ukrajině, o nichž ví každý, kdo prošel kolem zapnutého počítače). Drulák právní cestou po ústavu žádá, aby oba vytýkací dopisy vzal zpět. Vede tu boj i za ty z vás, kdo řekněme nesdílíte jeho názor na Ukrajinu, ale v jiných věcech, jako je klimatická politika (skepsi mu Ditrych vytýká i tady) si bláhově myslíte, že diskuse je přípustná,“ uzavírá Kaiser.

 

Celé znění otevřeného dopisu:

Otevřený dopis ministru zahraničí Bc. Janu Lipavskému

Vážený pane ministře,

v uplynulých měsících jste se prostřednictvím Vám svěřeného ministerského úřadu opakovaně pokoušel dehonestovat prof. Petra Druláka za jeho veřejně přednesené názory na téma války na Ukrajině. Odporují prý totiž linii ministerstva a s fakty pracují selektivně, což je jen mírnější výraz pro šíření tzv. dezinformací.

Podněty Ministerstva zahraničních věcí coby zřizovatele se opakovaně zabývaly etické komise Ústavu mezinárodních vztahů, kde je prof. Drulák zaměstnán, aniž kritiku Vašeho úřadu potvrdily. Nepochybně v této souvislosti obdržel prof. Drulák již dvě kárné výzvy od svého bezprostředního nadřízeného, ředitele této veřejné výzkumné instituce Ondřeje Ditrycha. Třetí taková výzva se může stát zákonným důvodem pro Drulákovo propuštění z tohoto pracoviště. Pak si nejspíš bude smět říkat, co chce: v kotelně, ve skladu nebo při mytí výloh jako za minulého režimu?

Petr Drulák je profesorem v oboru mezinárodních vztahů, v minulosti byl deset let ředitelem výše zmíněného ústavu, pak 1. náměstkem ministra zahraničí a poté velvyslancem ČR ve Francii. Ještě v letech 2018–2020 vyučoval jako hostující profesor na jedné z nejprestižnějších světových škol: Pařížském institutu politických věd (Science-Po).

Není naším cílem zde sepisovat ani zkoumat Drulákovy veřejně prezentované názory, s nimiž můžeme, nebo nemusíme souhlasit. Můžeme s nimi dokonce souhlasit jen někdy, nebo někdy více a jindy méně, a ještě jindy zcela nesouhlasit. Nic to ale pro nás nemění na tom, že zcela zásadně odmítáme snahu Vaši, Vám svěřeného úřadu a jemu podřízeného vedení Ústavu mezinárodních vztahů, prof. Druláka umlčovat, umravňovat, vyvíjet na něj nátlak a hrozit mu vyhazovem z práce.

Rádi bychom Vám připomněli, že Ústav mezinárodních vztahů je veřejnou výzkumnou institucí, nikoli poradním orgánem Vám svěřeného úřadu nebo dokonce ad hoc komisí složenou ze členů Vaší politické strany. Je proto zcela správně, že mají jeho vědečtí pracovníci na různé otázky různé názory. To, že je emeritní pracovníci sdílí s veřejností prostřednictvím médií, je opět rozhodně v souladu s posláním instituce.

Je pro nás překvapivé, že zrovna Vám, pane ministře, členovi politické strany, která vznikla na odporu proti cenzuře na internetu, musíme se vší vážností a pravým jménem připomenout toto: Svoboda slova je nedělitelná a je základním předpokladem funkční demokracie a svobodné společnosti. Domnívali jsme se, že právě tyto hodnoty jsou těmi, jimiž se chceme odlišovat od autoritářských států. Bohužel je to ale připomenutí nezbytné.

Snaha cenzurovat, z pozice síly umlčovat a trestat nesvědčí nikdy o pevném přesvědčení, ale vždy o vlastní slabosti a nejistotě. Vyzýváme Vás tedy, abyste přestal skrze své prostředníky svobodnou diskusi nad válkou na Ukrajině potlačovat a kritiky své politiky existenčně ohrožovat.

 

S pozdravem

 

PhDr. Matěj Stropnický

V Praze dne 17. října 2022

K dopisu připojili svůj podpis:

 

Ing. Mgr. Martin BRABEC, PhD., politický filosof

Milan DANIEL, publicista

Mgr. Dominik FORMAN, středoškolský učitel

MgA. Ladislava GAŽIOVÁ, výtvarná umělkyně

doc. Mgr. Michael HAUSER, PhD., filosof

doc. PhDr. Stanislav HOLUBEC PhD. et PhD., historik

doc. Mgr. Eduard CHMELÁR, PhD., historik

B.Sc. Jan KAVAN, exministr zahraničních věcí ČR

prof. PhDr. Jan KELLER, CSc., sociolog

Mgr. Petr KUŽEL, PhD., filosof

MgA. Alexey KLYUYKOV, výtvarný umělec

Mgr. Jan MÁJÍČEK, politolog

JUDr. Klára A. SAMKOVÁ, PhD., právnička

doc. Ing. Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, PhD., ekonomka

PhDr. Lubomír ZAORÁLEK, exministr zahraničních věcí ČR


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…