Koudelka posedmé neúspěšně nominován. Zeman trvá na svém

28.04.2022 18:40

Prezident Miloš Zeman již posedmé nevyhověl návrhu vlády jmenovat ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku generálem, pro Hospodářské noviny to uvedl mluvčí vlády Václav Smolka.

Koudelka posedmé neúspěšně nominován. Zeman trvá na svém
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Prezidentovo opakované odmítnutí jmenovat ředitele BIS Koudelku generálem není překvapením. Práci kontrarozvědky a Koudelky dlouhodobě kritizuje.

Velkou pozornost vyvolal například Zemanův komentář k výroční zprávě BIS z prosince 2018, ve které tajná služba varovala před ruskými a čínskými agenty. Zeman zprávu označil za „plácání“ a zpravodajce za „čučkaře“.

Fialova vláda v únoru potvrdila Koudelku ve funkci šéfa BIS, kterou byl od loňského léta pověřený po vypršení předchozího pětiletého mandátu. Minulý kabinet Andreje Babiše (ANO) zdůvodňoval návrh jmenovat Koudelku generálem vysokými profesními a osobními kvalitami šéfa BIS, ale také velmi dobrými výsledky kontrarozvědky.

Miloš Zeman však již loni avizoval, že návrhu znovu nevyhoví. Chce podle svých slov nejdříve počkat na to, jak skončí vyšetřování výbuchů muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Generály hlava státu každoročně povyšuje u příležitosti státních svátků 8. května a 28. října. V říjnu se však ceremoniál kvůli prezidentově hospitalizaci neuskutečnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…