Koženého možná soud vydá do USA. U nás ho neuvidíme

28.03.2012 8:03

V Londýně se rozhoduje o vydání Viktora Koženého americkým úřadům. Verdikt nad finančníkem vynese Soudní výbor Státní rady britské královny. Ve Spojených státech by Kožený čelil obvinění z podplácení při privatizaci Ázerbájdžánu v 90. letech. Do Česka se zatím podle informací serveru rozhlas.cz Kožený nedostane, ČR totiž nemá s Bahamskými ostrovy uzavřenou patřičnou dohodu.

Koženého možná soud vydá do USA. U nás ho neuvidíme
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Už od roku 2005 Američané usilují o jeho vydání z Bahamských ostrovů, dva tamější soudy pro to však v předchozích letech nenašly důvod. O vydání Koženého se zatím marně snaží také české úřady. Finančník na Bahamských ostrovech žije od roku 1995. 

Bahamy sice nejsou britskou kolonií od roku 1973, hlavou státu však zůstává britská královna. Poslední soudní instance, ke které se může člověk žijící na Bahamách odvolat, je Soudní výbor Státní rady britské královny. Proto se bude o vydání nebo nevydání Koženého do Spojených států rozhodovat v Londýně. 

Ani případné vydání do USA by nic nezměnilo na tom, že do Česka vydán Kožený zatím nebude. Česko totiž nemá s Bahamským společenstvím uzavřeny patřičné dohody, které by vydání umožnily. Spor se o to vedl v roce 2005, kdy to česká strana zpochybnila. 

Spojené státy chtějí Koženého kvůli podvodu v Ázerbájdžánu

Spojené státy takové dohody sice mají, ale ani Američané zatím neuspěli. V letech 2005 a 2006 strávil Viktor Kožený delší dobu ve vězení v Nassau, kdy se rozhodovalo, jestli ho bahamský soud vydá, nebo ne. Nakonec Koženého nevydal a byl propuštěn na kauci. Následovala odvolání, až se případ dostal do Londýna. 

Američané chtějí Koženého soudit za uplácení v Ázerbájdžánu. V USA totiž existuje zákon, který umožňuje stíhat společnosti registrované ve Spojených státech i za korupční praktiky jinde ve světě.

To je případ i Viktora Koženého, který dal v 90. letech dohromady skupinu mocných investorů a snažil se získat podíl na privatizaci ropného průmyslu v Ázerbájdžánu. To mu však nevyšlo, i když při tom zřejmě docházelo i k uplácení. 

V roce 2003 Kožený zpravodaji Českého rozhlasu řekl, že o uplácení věděl. Odmítl však, že by se na tom přímo podílel „S takovými věcmi si ruce nešpiním, na to si najali svého agenta,“ řekl tehdy doslova zpravodaji ČRo. Oni jsou v tomto případě investoři, které zastupoval.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…