Krabičky cigaret podraží o čtyři koruny

25.10.2012 21:56

Kuřáci za krabičku cigaret v příštích dvou letech zaplatí v průměru o čtyři koruny víc. Důvodem je zvýšení spotřební daně kvůli směrnici EU. Příslušnou novelu dnes schválil Senát, následně ji dostane k podpisu prezident.

Krabičky cigaret podraží o čtyři koruny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Zvýšení spotřební daně se týká cigaret, doutníků a řezaného tabáku. Krabička cigaret by tak měla být od příštího roku v průměru o dvě koruny dražší než nyní. Od přespříštího roku by se její cena měla zvýšit o další dvě koruny. Více zdražit by měly levnější značky cigaret.

Vláda to podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) udělala vědomě, neboť nepokládá cigarety za sociální položku. Ministr řekl, že sazby mírně zvýhodní českého výrobce proti dovozcům levných druhů cigaret. "Je fér to přiznat. Prostě Kutná Hora vyrábí drahé cigarety, zaměstnává lidi a platí tady daně," uvedl Kalousek s tím, že to není diskriminační. V Kutné Hoře má svou továrnu nadnárodní tabákový koncern Philip Morris. Podle srpnových údajů v Česku zaměstnával zhruba 1100 lidí.

Senátor ODS Petr Bratský uvedl, že levnější značky kvůli navrženým sazbám zdraží příští i přespříští rok vždy o tři koruny, zatímco dražší jen o korunu. Neúspěšně navrhoval změny sazeb tak, aby se ceny všech cenových kategorií cigaret zvýšily o tři koruny v příštím a o dvě koruny v přespříštím roce. Podle Bratského by si tím rozpočet polepšil o 400 milionů korun v porovnání s vládní verzí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…