Krach liberecké krajské koalice bez zavedených stran. Už stejně existuje koalice hájící zájmy klientelistických skupin, tvrdí Baxa ze Změny

23.01.2015 10:16

Očekávané se stalo skutkem. Ve čtvrtek se definitivně rozpadla krajská koalice Starostů a Změny pro Liberecký kraj. Unikátní byla tím, že jako v jediném českém kraji zde nevládla žádná zavedená velká strana. Rozbuškou rozpadu bylo odvolání statutární náměstkyně pro zdravotnictví Zuzany Kocumové v listopadu loňského roku. Nejviditelnějším důvodem byly rozdílné názory na záležitosti týkající se zakázky na provozování autobusové dopravy. „Nelze nevidět, že v podstatných věcech na kraji už stejně dlouho existuje koalice jiná. Koalice zastupitelů napříč všemi stranami, včetně KSČM, hájící zájmy vlivných klientelistických skupin především okolo firmy Busline, ale nejen té,“ uvedl Jaromír Baxa ze Změny.

Krach liberecké krajské koalice bez zavedených stran. Už stejně existuje koalice hájící zájmy klientelistických skupin, tvrdí Baxa ze Změny
Foto: regionalni-rozvoj.kraj-lbc.cz
Popisek: Krajský úřad Libereckého kraje

„Rozhodli jsme se definitivně opustit krajskou koalici. Mým osobním důvodem je to, že se necítím být lidmi v radě kraje v některých podstatných otázkách zastupován. Tou nejviditelnější věcí jsou například věci týkající se zakázky na provozování autobusové dopravy v Libereckém kraji v dalších letech, kde jde asi o 4 miliardy, ale nejde jen o tu,“ napsal na facebooku výrazný člen Změny Jaromír Baxa.

Chápu, že do politiky patří kompromisy, schopnost jednat a ustupovat, aby člověk dosáhl svého. Už před časem ve mně začal sílit dojem, že těch ústupků začíná být až příliš i tam, kam podle mě ústupky nepatří: v toleranci k nestandardním postupům ve veřejných zakázkách a v dotacích. Mám za to, že setrvání v koalici kvůli možnosti ovlivňovat denní provoz kraje za zásadní ústupky v těchto principech prostě nestojí,“ pokračoval.

Už dlouho existuje koalice jiná, napříč stranami, včetně KSČM

Normálně by teď asi mělo následovat jednání o nové koalici. Baxa s tím ale moc nepočítá. „Nelze nevidět, že v podstatných věcech na kraji už dlouho existuje koalice jiná. Koalice zastupitelů napříč všemi stranami, včetně KSČM, hájící zájmy vlivných klientelistických skupin především okolo firmy Busline, ale nejen té,“ domníval se.

„Tento náš krok s největší pravděpodobností znamená odchod do opozice. Bohužel s sebou přináší i rozpad klubu Změny pro Liberecký kraj a s tím spojené praní špinavého prádla na veřejnosti, které tu už bylo a ještě bude. Jde o neúspěch projektu, který měl ukázat, že se dá vládnout bez zavedených stran, které se dodnes topí v problémech. Mrzí mě to, ale občas je potřeba prostě zavřít dveře a jít dál,“ uzavřel Baxa.

Z desetičlenného klubu Změny pro Liberecký kraj v něm zůstali jen čtyři mohykáni – kromě Baxy ještě Jan Korytář, Zuzana Kocumová a Miloslav Hudec. Zbylých šest se stane nezávislými a patrně zůstanou v menšinové koalici se Starosty ve vedení kraje. Je mezi nimi náměstek pro životní prostředí a zemědělství Josef Jadrný, radní pro školství, mládež a zaměstnanost Alena Losová a další radní Ivana Hujerová (vystoupila z klubu Změny už dříve) mající v resortu řízení hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova. Další – Andre Jakubička – je navržen na místto náměstka pro zdravotnictví uvolněné po odvolání Kocumové. Bez funkcí pak z této šestky na kraji jsou pouze Ivan Kunetka a Vladimír Opatrný.

Důvodem odvolání byla eliminace mé osoby od informací

Rozpad koalice víceméně nastal už v listopadu po bouřlivém odvolání Kocumové. Ta se podle svých slov dozvěděla o odvolání až na poslední chvíli. Uváděné důvody byly dle ní zástupné. „Důvodem byla spíše snaha o eliminaci mé osoby z Rady kraje, od informací například o dopravní zakázce a přímého vlivu na modernizaci liberecké krajské nemocnice. A určitá odplata za to, že jsem nehlasovala v bodu změny financování kostela svaté Máří Magdalény jako ostatní a nevyjádřila hejtmanovi podporu v jeho obvinění v této záležitosti. Což mi koneckonců potvrdilo při neformálních setkáních pár lidí od Starostů,“ sdělila Kocumová. Dalším důvodem podle ní bylo velmi pravděpodobně dosazení někoho jiného na post statutárního náměstka. „Který by v případě dalších problémů hejtmana v souvislosti s obviněním z braní úplatků prozatímně vedl kraj místo něj,“ konstatovala odvolaná náměstkyně.

V klubu Změny byl chaos

Již předtím ji otevřeným dopisem oslovil Marek Pieter, náměstek pro ekonomiku a také předseda Starostů pro Liberecký kraj. „Odvolání nebylo ze dne na den, jak uvádíš. Již v červnu jsme na koaličním jednání řešili nespokojenost s tvou prací, prezentací a řízením resortu a požádali Změnu o řešení. To, že Změna nereagovala a přes dostatek času nepředložila žádný návrh, bylo dlouhodobě neudržitelné,“ píše v něm. „Hlasování o tvém odvolání jako o možném řešení situace bylo prezentováno na jednání předsedů klubů, tedy i za přítomnosti předsedy klubu Změny,“ uvádí Pieter.

Předsedou klubu Změny byl náměstek Jadrný, a ten údajně svým kolegům informaci o tom, že se druhý den bude odvolávat Kocumová, nesdělil. K tomu Pieter napsal. „To, že předložíme bod odvolání, bylo i tématem koaličního jednání před zasedáním zastupitelstva. Kde jsme bohužel pochopili, jaké vztahy uvnitř Změny máte,“ sdělil. „Klub Starostů je stále jednotný v počtu 13 zastupitelů a upřednostňuje koalici bez velkých stran. Proto byl dán čas na vyřešení chaosu v klubu Změny – kdy nikdy nevíme, jaký je většinový názor prezentovaný předsedou, který se mnohdy mezi jednotlivými hlasováními liší,“ upozornil Pieter.

Nyní tedy už dvojkolejnost Změny byla vyřešena. Starostové se budou muset opřít o tichou podporu někoho z dosavadní opozice ODS, ČSSD, KSČM, protože koalice s nově vzniklými nezávislými bude menšinová. Nyní se obě strany sporu vzájemně napadají na sociálních sítích. Zbylá čtveřice Změny možná nebude moci vytvořit vlastní klub. Na pořad jednání příštího zastupitelstva je totiž připraven bod, aby se minimální počet členů nutných pro vytvoření klubu krajských zastupitelů zvýšil z dosavadních tří na pět. Marek Pieter tento návrh vysvětloval takto: „Je to jednoduché. Vždy se stanovil počet zastupitelů nutných pro založení klubu podle nejslabší strany, která se dostala do zastupitelstva. V minulém období to byla Strana pro otevřenou společnost se třemi zastupiteli, nyní je nejslabší stranou ODS s pěti. Proto ten návrh na úpravu, aby se zabránilo zneužívání, kdy by si klub Starostů mohl založit 4 kluby a požadovat 4 místnosti pro klub.“ Otázkou však zůstává, proč tento návrh přichází po více než dvou letech fungování současného zastupitelstva zrovna ve chvíli kdy se klub Změny ztenčil pod navrhovaný minimální počet členů...

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…