Kraje budou jednat s církvemi o novém modelu spolupráce

15.01.2015 6:15

O novém modelu spolupráce mezi kraji a církvemi budou dnes večer v brněnské vile Stiassny jednat zástupci Asociace krajů ČR společně s Českou biskupskou konferencí, Ekumenickou radou církví a Federací židovských obcí. Kraje už nechtějí podporovat církve jako v předešlých letech vzhledem ke změně jejich ekonomického postavení po schválení zákona o církevních restitucích.

Kraje budou jednat s církvemi o novém modelu spolupráce
Foto: red
Popisek: Šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek s hejtmany

Asociace krajů jednala v loňském druhém pololetí s představiteli církví o tom, jak do budoucna platit fungování například církevních škol, hospiců, charit, domovů pro seniory či zdravotnických zařízení, případně podporovat opravu církevních památek. Předseda Asociace Michal Hašek (ČSSD) loni v červenci zdůraznil, že je otázkou, zda je nadále přijatelné, aby církve byly příjemci dosavadní velkorysé podpory krajů. Díky církevním restitucím jsou podle něj ekonomicky silné a soběstačné.

Od roku 2001 do loňského roku kraje poskytly církvím na různé účely 3,3 miliardy korun. Nadále se chtějí spolupodílet na projektech a činnostech, které jsou prospěšné pro občany a pomáhají rozvíjet regiony.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…