Král Karel domluvil a britské impérium se otřáslo. Chceme republiku, samostatnost a zaplatit, ozývá se z celého světa

10.09.2022 8:25

Král Karel III. v den po smrti své matky královny Alžběty II. vystoupil v pátek večer s projevem, kde slíbil, že bude „doživotně sloužit všem loajálně s úctou a láskou“. A začaly se dít věci. Od politiků a aktivistů z Austrálie a z bývalých britských kolonií v karibské oblasti přichází jedna výzva za druhou, aby se jejich země zbavily nynějšího uspořádání s britským monarchou jako hlavou státu.

Král Karel domluvil a britské impérium se otřáslo. Chceme republiku, samostatnost a zaplatit, ozývá se z celého světa
Foto: Youtube
Popisek: Král Karel III.

„Hovořím k vám s pocity hlubokého zármutku. Vzdávám hold památce své matky a ctím její život naplněný službou. Vím, že její úmrtí způsobuje velký zármutek mnohým z vás,“ řekl král Karel III. ve svém pátečním projevu k národu.

  • Původní zdroj ZDE

„Tak jako to s neochvějnou oddaností činila královna, také já slavnostně slibuji, že ve zbývajícím čase, který mi Bůh dopřeje, budu dodržovat ústavní principy, které stojí v samém srdci našeho národa. Budu vám sloužit loajálně s úctou a láskou. Můj život se změní, vezmu na sebe novou odpovědnost,“ zdůraznil.

Král projev pronesl v modrém salonku Buckinghamského paláce. Na psacím stole, za nímž seděl, byla fotografie Alžběty II. „Své milované mamince, která právě nastoupila svou poslední cestu, aby se připojila k drahému tatínkovi, chci jednoduše říct: Děkuji. Budu doživotně sloužit všem s úctou a láskou,“ zakončil král svůj projev se slzami v očích.

Jen svůj projev dokončil – začínají se hlasitě ozývat republikánské požadavky.

„Naše myšlenky jsou s její rodinou a všemi, kdo ji milovali. Austrálie ale teď musí pokročit vpřed,“ napsal v reakci na Alžbětino úmrtí šéf australské strany Zelených Adam Bandt, který patří mezi přední zastánce republikánského zřízení. „Potřebujeme smlouvu s původními obyvateli a musíme se stát republikou,“ dodal na twitteru.

Australské republikánské hnutí rovněž zaslalo po smrti Alžběty II. do Británie kondolenční dopis, přičemž podotklo, že královna při referendu v roce 1999 podpořila právo Australanů stát se plně nezávislým státem.

Podobné debaty ožívají i v karibské oblasti, kde Jamajka naznačila, že by mohla brzy následovat Barbados a spojení s britskou monarchií rovněž ukončit. Podle průzkumu veřejného mínění z minulého měsíce tento krok podporuje 56 % Jamajčanů.

Někteří také žádají, aby Británie zaplatila odškodné za koloniální nadvládu. „Role monarchie se mění, a tak se domníváme, že by toto mohla být příležitost pokročit s diskusemi o odškodném pro náš region,“ prohlásila po královnině úmrtí Niambi Hall-Campbell, která působí jako předsedkyně Bahamského národního výboru pro reparace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…