Krásně multikulturní Británie, pochvalovali si Češi, které našel ČRo Wave

08.04.2019 20:57

Rádio Wave k brexitu připravilo rozhovor se čtyřmi Čechy pracujícími ve Velké Británii. Ani jeden z nich se nebojí o své zaměstnání. Podle jednoho názoru je na Londýně skvělé to, jak je multikulturní. Rasismus proti lidem z východní Evropy prý pochází hlavně z nižší třídy. A názory na to, jak lidé vnímají brexit, jsou podle výpovědí různé.

Krásně multikulturní Británie, pochvalovali si Češi, které našel ČRo Wave
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

„Žila jsem v Londýně, teď bydlím na vesnici kousek od Bradfordu a dělám letušku pro British Airways,“ svěřuje se 29letá Zuzana žijící ve Spojeném království už osm let. Brexit podle svých slov hodlá řešit, až nastane, ale doufá, že se toho pro cizince pracující ve Velké Británii moc nezmění. Prý zde pracuje tolik cizinců, že si společnosti ani nemohou dovolit je ztratit. A zatímco v Londýně, kde žila, už proběhlo několik demonstrací cizinců proti brexitu, ve vesnici, kde žije teď, se to prý neprojevuje. Mladí lidé jsou podle ní přítomnosti cizinců otevření, jsou to spíše starší lidé, kteří ji vnímají negativně. Dopad na svůj život nečeká z toho důvodu, že si plánuje v brzké době vzít Angličana a v Británii hodlá zůstat. Britové jsou podle ní skvělí, přátelští a atmosféra je prý „krásně multikulturní“. „Tady je vlastně tolik cizinců co Britů, a to se mi na tom právě líbí, že se dokážeme všichni smíchat, mírumilovně a mít se rádi,“ dodává na závěr.

Anketa

Co jíte raději?

93%
7%
hlasovalo: 5959 lidí

Další, koho rádio Wave zpovídalo, byla Eva, která v Londýně žije již 20 let a pracuje jako finanční ředitelka. Podle ní narostl v Londýně rasismus proti východním Evropanům, ovšem za východního Evropana je považován každý, kdo má nějaký přízvuk, tedy Rusové, Poláci i Češi končí v jednom pytli. Nevraživost údajně přichází hlavně od nižší třídy, například ve formě poškrábaných a pomalovaných aut.

Prý už došlo k prozření, že brexit bude jiný, než jak byl slibován. A že místní vědí, že „my jim nebereme práci, my jim vlastně pomáháme“. Má prý obavy o ekonomiku Británie, ale o svou vlastní práci nikoliv. Je prý rozdíl mezi střední třídou, jejíž členové jsou milí, otevření a dobře vychovaní, a nižší třídou, která je „složitější“.

Devětadvacetiletá Nadja pracuje v Edinburghu. Pracuje v neziskovém sektoru, kde se stará o mladé lidi, kteří čelí bezdomovectví nebo mají psychické problémy. Prý hodně zpanikařila, když kolovala zpráva, že do dvou let budou muset odejít všichni lidé bez kvalifikace, ale měla velkou podporu od kolegů. „Tady většina lidí vnímá brexit hrozně negativně. Edinburgh je velmi specifické místo. Je to takový multikulturní hrnec lidí. Je tu spousta národností. Když se bavíme s místními, tak ti odchod Velké Británie z EU odsuzují. Oni sami rádi cestují a jsou rádi, že tu ten mix různých kultur mají.“ Je podle ní potřeba sledovat informace na webových stránkách britské vlády a nepoddávat se hoaxům.

Podle pětadvacetiletého Honzy jsou už všichni v Británii brexitem poněkud unavení. K těm, kdo již žijí ve Velké Británii, je prý vláda a společnost vstřícná, spíše chce mít kontrolu nad tím, kdo přijde v budoucnosti.

Celý pořad ZDE:

reklama

autor: kas

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …