Krátce po ohlášeném odchodu Mládka znovu vyplulo na povrch jméno Prouza. A z Hradu se už ozývá...

20.02.2017 17:10

Stačilo pár minut po oznámeném konci Jana Mládka (ČSSD) v čele Ministerstva průmyslu a obchodu a objevila se spekulace, kdo ho nahradí. Nejde ale o překvapivou informaci. ČT tvrdí, že novým šéfem resortu bude Tomáš Prouza. S ním ale bude mít velký problém prezident Miloš Zeman.

Krátce po ohlášeném odchodu Mládka znovu vyplulo na povrch jméno Prouza. A z Hradu se už ozývá...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na mimořádné tiskové konferenci oznámil záměr odvolat Jana Mládka (ČSSD) z čela Ministerstva průmyslu a obchodu. Jen krátce poté se znovu vynořilo jméno jeho možného nástupce – dosavadního státního tajemníka pro EU Tomáše Prouzy.

Ve čtvrtek se Sobotka sejde s prezidentem Zemanem a jméno možného Mládkova nástupce mu sdělí. Pokud skutečně navrhne Prouzu, může mít smůlu. Prouze je znám svými negativními názory na hlavu státu a již dříve právě prezident znemožnil „zaříznutí“ Mládka i kvůli tomu, aby na jeho místo nenastoupil Prouza.

Nepřímo to potvrzuje i vyjádření hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka. Konkrétní sice být nechtěl a možnost odmítnutí Prouzy označil Ovčáček za spekulaci. Především ale proto, že jméno nástupce zazní oficiálně až na čtvrteční schůzce premiéra s prezidentem.

„Pokud se ovšem ptáte na pana Prouzu jako na státního tajemníka pro evropské záležitosti, není žádným tajemnstvím jeho velmi úzký vztah k politickým neziskovkám, které útočí na pana prezidenta nebo třeba Donalda Trumpa,“ řekl Jiří Ovčáček ParlamentnímListům.cz.

Téma dále mluvčí rozvedl na svém soukromém facebookovém profilu. „Jsem zvědav, zda se znovu na stole objeví jméno T. Prouzy, známého milovníka politických neziskovek, bojovníka s ‚ruskou propagandou‘ a odpůrce pana prezidenta a Donalda Trumpa,“ napsal mluvčí a přiložil k tomu snímek z doby, kdy na Hradě začali zavádět bezpečnostní kontroly.

V té době média kritizovala Pražský hrad, že se uzavírá veřejnosti a novináři zveřejňovali fotky front turistů před Hradem. K tomu se tehdy přidal právě Tomáš Prouza. Jenže snímek, který použil, nebyl z fronty u bezpečnostního rámu, šlo o srocení turistů před hradní branou v době střídání stráží.

„Loni použil Tomáš Prouza FAKE NEWS, kdy přihlížející při střídání stráží vydával za frontu čekající na vstup do hradu,“ rozšířil ještě svá slova Ovčáček na Twitteru.

V případě Tomáše Prouzy stojí ze připomenutí loňská kauza, která způsobila značný rozruch. Na podzim vystoupil Prouza na semináři o uprchlících v Lidovém domě, kdy na v podstatě uzavřené akci zhruba mezi 15 posluchači z řad členstva ČSSD prohlásil, že Česká republika by zvládla přijmout i 100 tisíc migrantů. Hovořil přitom o lidech z muslimských zemí (psali jsme ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…