Křeček po útocích Pekarové a dalších. A dost. Pravda o Šimůnkové je tu

25.08.2022 21:55

Ombudsman Stanislav Křeček se brání tvrzením, že nevykonává svůj úřad nezávisle a nestranně. Děje se tak například ze strany předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) v souvislosti s tím, že si Křeček dovolil odvolat svou zástupkyni Šimůnkovou. „Úřad veřejného ochránce práv bude nezávislý na jakékoliv politické moci, ale i na představách a názorech nejrůznějších skupin občanů!,“ vzkazuje ve svém blogu na Aktuálně.cz Křeček všem politikům i novinářům, kteří se snaží ho dehonestovat.

Křeček po útocích Pekarové a dalších. A dost. Pravda o Šimůnkové je tu
Foto: Repro ČT
Popisek: Ombudsman Stanislav Křeček

Šéfka TOP 09 Pekarová Adamová odpovídala v jednom z rozhovoru na otázku, zda se najdou kandidáti, když se Křeček zachoval k paní Šimůnkové tak, že ji odebral práci a neměla co dělat: „To je skvělá a správná otázka, to je právě to poškození toho úřadu, ke kterému dochází výsledkem špatné činnosti pana Křečka,“ uvedla politička.

„Takto odpovídá na položenou otázku v jednom z četných rozhovoru předsedkyně Poslanecké sněmovny paní Pekarová Adamová. Je v tom všechno: minulá činnost ombudsmana, současný stav v ombudsmanově a budoucí jeho uspořádání. A všechno špatně,“ podotýká k tomu Křeček.

  • Celý text naleznete ZDE

Anketa

Je finální podoba Síkelova úsporného tarifu dostatečná?

hlasovalo: 17662 lidí
V kontextu toho znovu připomíná, že Šimůnkové neodebral „její práci“, nýbrž jen tu, kterou jí podle zákona dočasně svěřil. „Není pravda že ‚nic nemohla dělat‘. „Mohla dělat cokoliv, ale jen to, k čemu byla zvolena, totiž zástupkyni ombudsmana, a to se jí nechtělo. K žádnému poškození úřadu nedochází, neboť jsem se ‚zachoval‘ jen tak, že byla vytvořena situace, se kterou zákon počítá a která na obdobné instituci, Nejvyšším kontrolním úřadě, existuje, bez hysterické pozornosti politiků a médií při stejné právní úpravě již více než deset let: zástupce žádné pravomoci svěřeny nemá,“ zdůrazňuje ombudsman.

Zarážející pro něj je mediální kampaň, která se kolem toho rozjela. „Není jistě překvapující, že někteří politici si chtějí odpočinout od dotěrných otázek týkajících se jejich odpovědnosti za úroveň života občanů, na straně druhé je překvapující, že někteří politici předsednictví EU spojí s dehonestací a snahou politicky ovlivňovat dosud nezávislou instituci ombudsmana v rozsahu, kterou si žádný právní stát nemůže, bez ohrožení své pověsti, dovolit,“ pokračuje Křeček.

Překvapující pro něj také je, s jakou vehemencí se bez znalosti věci pustili do osobních útoků a nesmyslných pomluv ti, jejichž názory si jinak člověk rád vyslechne nebo přečte: pan Vais z Lidovek, pan Jelínek z Práva, pan Kubičko z Českého rozhlasu. „Smutné čtení…“ podotýká k tomu stručně veřejný ochránce práv.

Ve svém textu podrobně vysvětluje, proč svou zástupkyni Šimůnkovou odvolal. Zároveň poukazuje na kontroverze spojené s její funkcí vládní zmocněnkyně pro lidská práva, protože jí prý „ubližovali“.

„Nyní máme v ombudsmanově před sebou možná troje volby. Především nového zástupce, které se musí uskutečnit do šedesáti dnů od rezignace nynější zástupkyně. Jeho kompetence jsou v současném zákoně jasně stanoveny... Dále pak nás patrně čeká volba dětského ombudsmana, o jehož zřízení je již v Poslanecké sněmovně předložen návrh. Domnívám, že by měl být spíše přijat kompromisní návrh, totiž aby dětským ombudsmanem byl – podobně jako v jiných státech – zástupce ombudsmana,“ říká Křeček.

„Takže nás čekají mnohé nejistoty, ale také jedna jistota. Pokud já budu v této funkci, zůstane úřad veřejného ochránce práv, tedy ombudsman, institucí zcela nezávislou na čemkoliv kromě zákonů tohoto státu. Bude nezávislý na jakékoliv politické moci, ale i na představách a názorech nejrůznějších skupin občanů!“ slibuje ombudsman Stanislav Křeček závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…