Křeček v ČT: Zaučovat nepotřebuju. Jsem zkušený právník

05.04.2013 23:12

Zvolení sociálního demokrata Stanislava Křečka na post zástupce ombudsmana vyvolává emoce. Ombudsmanu Varvařovskému se nelíbí, že jeho zástupce vzešel z politického handlu. Navíc prý na rozdíl od svého protikandidáta nemá dostatečnou praxi. To ale ve večerních Událostech, komentářích Křeček rezolutně odmítl.

Křeček v ČT: Zaučovat nepotřebuju. Jsem zkušený právník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Křeček

Křeček přiznal, že s Varvařovským od svého zvolení ještě nemluvil. Prý mu volal, ale nebyl s ním spojen. V Událostech, komentářích upozornil, že nemá právo si svého zástupce vybírat. „Odkdy si státní úředník vybírá, s kým má spolupracovat?“ Takovou pravomoc má například ombudsman maďarský. Nic mu podle Křečka nebránilo, aby takový návrh podal. To však za celou dobu neučinil.

Předlistopadové stranictví se nevrací

„My jsme na stejné úrovni. Musí spolupracovat s tím, kdo mu tam byl zvolen,“ prohlásil. Na dohodě politických stran ohledně jeho osoby nevidí nic špatného. Návrat předlistopadového stranictví v tom nespatřuje. Takové obavy totiž pro ČT vyjádřil právě Varvařovský. „Co je špatného na dohodě politických stran? Byla to tajná volba, já jsem prošel rozdílem jednoho hlasu.“

Odmítl také námitky, že pro funkci nemá dostatečnou praxi. „Já nepotřebuju zaučovat, já tu práci dobře znám. Já jsem zkušený právník,“ dodal na svou obhajobu. Jeho nadřízený před volbou vyjádřil podporu druhému z kandidátů Filipu Dienstbierovi. O něm Křeček prohlásil, že není téměř znám. „Jestliže někdo není znám, tak se k té veřejné funkci nedostane,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…