Kremelský server si vytáhl odborníka z USA, aby mluvil o sestřelení letadla a propagandě. Nezklamal, Washington nepotěšil

21.07.2015 20:18

Americký ekonom Paul Craig Roberts v rozhovoru pro ruskou televizi RT placenou Kremlem hovořil o rok staré havárii letadla MH-17 malajsijských aerolinek. Západní média se pokoušejí démonizovat Rusko, aniž k tomu mají důkazy. Za vším stojí agenda Washingtonu, který potřebuje zdiskreditovat rostoucí evropskou velmoc.

Kremelský server si vytáhl odborníka z USA, aby mluvil o sestřelení letadla a propagandě. Nezklamal, Washington nepotěšil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

„Myslím si, že to letadlo sestřelili úmyslně,“ říká Roberts a vysvětluje, že podle dostupných důkazů vše ukazuje na ukrajinskou stíhačku. „Podezřelé je, že v momentě, kdy se vyrojily první zprávy o sestřelení letadla, všechna západní média již programově vinila Rusko,“ tvrdí Roberts. Nebylo k tomu třeba důkazů ani vysvětlení. „To podporuje teorii, že celá akce byla naplánovaná.“

Ukrajina o pádu letadla nepodala žádné informace, Washington, jehož špionážní satelit přelétal přímo nad místem tragédie, také nic neřekl. Jediné, co víme, je to, co řekli Rusové. Tedy že jejich radarové systémy žádné rakety země-vzduch nezachytily.

„Myslím tedy, že důvod, proč nemůžeme odhalit pravé příčiny neštěstí, je, že jej Washington používá proti Rusku, aby zničil vztahy mezi jím a Evropou,“ uvažuje Roberts. Na základě tohoto leteckého neštěstí totiž došlo k uvalení sankcí na Rusko. „Z mého pohledu všechny důkazy podporují tento závěr.“

Problém podle Robertse tkví v tom, že USA fungují na základě Wolfowitzovi doktríny, což je listina, která podporuje americké vidění světa a Spojených států jako jeho vůdce, kterému nic nebrání v samostatném rozhodování. Putin totiž udělal něco, s čím USA nepočítaly. Vrátil Rusku jeho ekonomickou a vojenskou moc, a stal se tak trnem v oku amerických plánů.

Celý text zde

USA plánovalo vojenské zásahy v Iráku a Sýrii, v čemž jim Rusko zabránilo, a to je přivedlo k uvědomění si, že pokud bude Rusko dál navazovat vztahy s Evropou, přijdou Státy o spojence. „Když nebudeme mít vazalské státy, přijdeme o NATO a nebudeme moci bojovat v Rusku a nemůžeme připustit, aby se z Ruska stala velmoc, co budeme dělat? Jasně, svrhneme Ukrajinu!“ popisuje Roberts myšlenkový pochod USA.

„A o tom to celé je a jedno sestřelené letadlo pro Washington nic neznamená, za dobu, co spolu mluvíme, zabili víc lidí v Jemenu, Pákistánu, Iráku, kdekoliv. USA už 14 let zabíjejí lidi po celém Středním východě a v Africe, proč by je mělo zajímat pár set lidí v letadle, když jich tolik zabijí za hodinu,“ říká Roberts.

Celá kauza je podle něj vykonstruovaná k démonizaci Ruska, aby donutila Evropu podvolit se vůli USA. Tedy zabránit Rusku ve vzestupu k moci.

Další problém je i v médiích, jelikož podle Robertse už na Západě nefungují svobodná média. Za Clintonovy vlády si v Americe rozdělilo média šest velkých společností, jejichž licence závisí na Washingtonu a příjmy na reklamě. „Média ve Státech už neexistují, dneska je to ministerstvo propagandy,“ tvrdí Roberts. A v Evropě není žádný důležitý novinář, který by nebyl na výplatní pásce CIA. „Tady vidíte, proti čemu Rusko stojí – masivní stroj na propagandu, kde pro fakta není místo.“

Celý problém tedy tkví v postoji USA vůči Rusku. „Sovětský svaz mohl USA říct NE a nyní Rusko řeklo NE v Sýrii a Iráku. A Washington NE prostě neuzná, o ničem jiném to není. Není to o faktech nebo důkazech. Rusko, Čína a Írán stojí Washingtonu v cestě a ten chce světovou hegemonii, to je ten problém, žádný jiný ani nebyl,“ uzavírá Roberts.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…