Kreml přiživuje nepřátelství vůči Západu. Ruský sociolog popsal, proč to dělá

29.01.2022 15:21

Napětí na rusko-ukrajinské hranici stále nepolevuje. U východních hranic Ukrajiny stojí na sto tisíc vojáků připravených na povel vtrhnout do cizí země. Ruský sociolog Lev Gudkov v rozhovoru pro LN popsal, jak se Rusové dívají na Ukrajinu a zda počítají s válkou mezi Ruskem a Ukrajinou.

Kreml přiživuje nepřátelství vůči Západu. Ruský sociolog popsal, proč to dělá
Foto: Repro ČT
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin na tiskové konferenci po skončení summitu v Ženevě

Stále častěji zaznívá, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou je na spadnutí. U východních hranic Ukrajiny stojí na sto  tisíc dobře vybavených ruských vojáků Další jsou umístěni v Bělorusku, kde má proběhnout společné cvičení ruských a běloruských sil. Další ruské jednotky jsou připraveny na ukrajinském poloostrově Krym, který v roce 2014 obsadila Ruská federace. Útok tak může přijít z mnoha směrů.

Ruský sociolog Lev Gudkov však tvrdí, že většina ruské společnosti si válku s Ukrajinou nepřeje.

„Když se Rusů ptáme, jak by případný konflikt s Ukrajinou ovlivnil vztah k vedení země, bezmála polovina Rusů odpovídá, že podle jejich názoru to vyvolá nespokojenost a snížení důvěry k Putinovi. Zhruba třetina respondentů si myslí, že to nijak neovlivní postoj k vládě. A přibližně 15 % se domnívá, že to zvýší popularitu Putina. I z toho se dá opět usoudit, že ruská společnost se negativně staví k válce s Ukrajinou a nepřeje si ji. Roste i počet lidí, kteří se domnívají, že hysterie okolo Ukrajiny je spojena se snahou odvrátit pozornost od domácích problémů,“ zmínil sociolog.

Průzkumy taktéž ukazují, že přibližně 45 % lidí se na Ukrajinu dívá pozitivně a 43 % negativně. Rusové do 40 let se na Ukrajinu dívají mnohem pozitivněji, než lidé starší 55 let. Ti Ukrajinu hodnotí negativně. V roce 2014 byl odpor vůči Ukrajině v Rusku vyšší, ale když se ukázalo, že ekonomická situace v Rusku se zhoršuje, názor na Ukrajinu se začal měnit.

Ruský režim podle sociologa ví, že s lidem ho pojí hrdost na vítězství nad nacisty z let 1941 až 1945. Nic jiného podle Gudkova už ale Kremlu nezbylo. Už se nemůže odkazovat na cesty do kosmu, na úspěchy v kultuře, ve vědě a tak podobně, protože v těchto oblastech Rusko proti Západu zaostává. Proto tvrdí, že Ukrajinu ovládají profašistické síly.

„Pocit blížící se války je následkem přiživování nepřátelství vůči Západu. Dá se říct, že toto nepřátelství začalo Putinovým vystoupením na mnichovské bezpečnostní konferenci v roce 2007. Od té doby je konfrontace se Západem ústředním tématem ruské zahraniční politiky. Státní propaganda neustále referuje o západní rusofobii nebo o tom, že Severoatlantická aliance se přibližuje k Rusku. I v této souvislosti platí, že ruský režim a propaganda využívají ve své rétorice týkající se Západu téma vítězství nad nacistickým Německem v roce 1945,“ napsal sociolog Gudkov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…