Kretén. Drsná dohra včerejší debaty na ČT

10.10.2017 6:54

Analytik Štěpán Kotrba sledoval včerejší debatu na ČT24, kde zástupci jednotlivých politických stran diskutovali na téma spravedlnost. V otázce exekucí se pak Kotrba rozčílil natolik, že ministra Jana Chvojku (ČSSD) nazval za jeho názory kreténem.

Kretén. Drsná dohra včerejší debaty na ČT
Foto: ReproFoto: TV Prima
Popisek: Ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) v pořadu Partie.

„Chvojka (ČSSD) zastávající se soukromých exekutorů je neuvěřitelnej kretén,“ napsal v jednu chvíli na sociální síť Facebook Štěpán Kotrba. 

„Já se jich nezastávám ani náhodou. Jen říkám, že té regulace bylo docela dost v tomto funkčním období. Nebo ne?“ zareagoval následně na Kotrbu sám Chvojka. Přiznal, že koneckonců na některých návrzích sám spolupracoval. 

„Jestli si myslíte jako kolegyně z SPD, že se problém vyřeší ‚zestátněním exekutorů‘, tak se hluboce mýlíte,“ narážel Chvojka na vystoupení lídryně SPD v Plzeňském kraji Jany Levové. „Státní exekutory už jsme měli. Uvědomte si, že věřitelé nejsou jen banky či nebankovní společnosti, ale pronajímatelé bytů, matky, kterým dluží chlap na výživném, či zaměstnanec, kterému dluží firma na mzdě. Vy nechcete nikoho, kdo váš dluh vymůže? Tak to potom rozumím,“ zareagoval Chvojka. 

Anketa

Jak ovlivní případ lithium sněmovní volby?

hlasovalo: 4254 lidí

Následně pak ještě Chvojka poznamenal: „Státní exekutor – vymohla se 3 % pohledávek.“  Své pak sdělil ještě dále i Kotrba. „Pokud se vymáhání spravedlnosti stane předmětem zisku, skončí to v kapitalismu vždycky špatně. Lidmi jako Podkonický. Tohle může na levici obhajovat jedině idiot,“ trval si na svém. 

Řešení je podle něj vcelku jednoduché. „Limitování výdělků právníků i exekutorů celkovou k dluhu připočítanou sumou: dvojnásobkem vymáhané částky, u částek vysokých s klesající progresí (100k, 1m, 10m, 100m) + limitování RPSN vč. pokut na 20 % pa. + limit nejmenší vymáhané částky na 1000 Kč. V tu chvíli se z bagatelních dluhů nestanou desetitisíce a z dlužníků zoufalci na mašli,“ zmínil Kotrba.

„Mimochodem, snížení advokátního tarifu, kdy se dříve z pohledávky 25 korun za černou jídzu stalo ve finále 50 tisíc, je i moje práce. Ale ok – beru, že jsem blb,“ snažil se zakončit debatu Chvojka. 

„Tak teď to není 50 tisíc, ale 17 tisíc. Trochu tvrdý, ne? Notabene zaplatit do tří dnů, jinak exekuce účtu, platu,“ nedal se Kotrba. Podle něj je občas třeba znát souvislosti a přemýšlet. „Když jsi na ty souvislosti, tak advokátní tarif vydává Pelikán. Tak mu napiš, Štěpáne. Pod tlakem několika poslanců se změnil aspoň do té dnešní podoby,“ vyzval Kotrbu Chvojka. 

„Tuhle svinskou právní mafii musí vyřešit komplexní pravidlo o lichvě, exekucích a dědičné chudobě. Čekal jsem ho od ČSSD a levice obecně. I od katolíků. Ale nikdo se neodvážil ani toho, čeho se odvážil půl roku po převzetí státu Masaryk: určit hranice lichvářského úroku. Natožpak aby definoval pravidla pro advokáty tak, aby k advokátovi mohla jít i důchodkyně. Škoda. Zapomněli jste na cílovou skupinu. Ty, kteří sotva uživí rodiny. Z celé spravedlnosti pro chudé zbyl pouze pokus o zálohové výživné a osobní bankrot. Smutný výsledek, ne?“ zakončil tuto diskusi Kotrba.

Štěpán Kotrba se pak pustil také do diskuze s ústavním právníkem Janem Kudrnou. Napsal totiž, že je zvědav, kdy někdo řekne, že podle zákona je obviněný nevinný až do pravomocného rozsudku. 

„No, pokud má ANO vyhrát volby, tak bych všem moralistům přál, aby A. Babiš byl morální a řekl, že premiérem nebude, že to by samozřejmě nešlo, že bude řadový poslanec, ale do Sněmovny chodit nebude, aby nikoho svou přítomností neurážel, a zvolí ‚model Kaczyński‘,“ poznamenal Kudrna. 

„Doktore... Podle zákona je obviněný nevinný až do pravomocného rozsudku. Nebo stačí vhodně motivovanej policajt na likvidaci kohokoliv?“ zareagoval Kotrba.

„To je vedlejší. Já bych chtěl vidět ty lidi argumentující morálkou, co by říkali, kdyby to AB udělal, jak jsem napsal,“ odvětil Kudrna. „Tančili by na politické mrtvole. Neee... Nejsem příznivcem presumpce viny ani morální hysterie,“ zakončil tuto diskuzi Kotrba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…