Krev a panika. Informace z Pásma Gazy. Toto tvrdí Izrael a toto Palestinci

11.11.2023 9:45

Izraelci dál buší do teroristů z hnutí Hamás v Gaze. Úder následuje úder a to i proti nemocnicím na severu Gazy. Mluvčí izraelské armády podplukovník Richard Hecht na večerním briefingu řekl, že armáda „nestřílí na nemocnice. Pokud uvidíme teroristy Hamásu střílet z nemocnic, uděláme, co musíme udělat. Jsme si vědomi citlivosti (nemocnic), ale znovu, pokud uvidíme teroristy Hamásu, zabijeme je“. Americký ministr zahraničí Antony Blinken vyjádřil velké znepokojení nad rostoucím počtem umírajících civilistů.

Krev a panika. Informace z Pásma Gazy. Toto tvrdí Izrael a toto Palestinci
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

Válka v Izraeli pokračuje a ředitel nemocnice Al Shifa stojící v Gaze tvrdí, že izraelské útoky zabily dalších 25 osob.

„Izrael nyní zahajuje válku s nemocnicemi ve městě Gaza," řekl agentuře Reuters Mohammad Abu Selmeyah, ředitel nemocnice Shifa, která byla v pátek brzy ráno zasažena raketami.

Ministr zahraničí USA Antony Blinken prohlásil, že je znepokojen rostoucím počtem civilních obětí a Izrael by se skutečně měl postarat o to, aby civilních obětí na palestinském území ubylo. „Příliš mnoho Palestinců bylo zabito, příliš mnoho jich v posledních týdnech trpělo," řekl při návštěvě Indie. O výzvě amerického šéfa diplomacie informovala agentura Reuters.

Americký prezident Joe Biden a ománský sultán Haitham bin Tariq Al Said podle serveru listu Haaretz v pátek diskutovali o „významu trvalého přístupu k humanitární pomoci a důležitosti ochrany civilistů v souladu s mezinárodním humanitárním právem, když Izrael reaguje na ohavný teroristický útok Hamásu ze 7. října“.

Také francouzský prezident Emmanuel Macron dal najevo, že smrt dalších civilistů v Gaze nelze nijak ospravedlnit. Macron řekl BBC, že to není „žádné ospravedlnění“ pro pokračující izraelské bombardování Gazy, a dodal, že příměří by Izraeli prospělo.

„Tyto děti, tyto ženy, tito staří lidé jsou bombardováni a zabíjeni. K tomu není žádný důvod a žádná legitimita. Takže naléháme na Izrael, aby přestal.“

Na otázku, zda doufá, že se k jeho výzvám k příměří připojí i další vůdci – včetně USA a Spojeného království, odpověděl: „Doufám, že ano.“ Macron také zdůraznil, že Francie „jasně odsuzuje teroristické akce Hamásu".

Mluvčí ministerstva zdravotnictví v Gaze Ashraf Al-Qidra řekl, že Izrael pětkrát bombardoval budovy nemocnic v Shifa. „Jeden Palestinec byl zabit a několik bylo zraněno při ranním útoku," řekl po telefonu. Videa ověřená agenturou Reuters ukazovala scény paniky a lidí od krve.

Izraelská strana však opakuje, že kdyby vojáci ozbrojených sil Státu Izrael polevili ve svém úsilí, teroristé z Hamásu to využijí k nabírání sil. Izraelci také říkají, že teroristé z Hamásu využívají civilisty jako živé štíty. Hamás to odmítá. Izrael přesto trvá na tom, že nemocnice na severu Gazy Hamás využívá. Ukrývá v nich zbraně i ozbrojence.

Mluvčí izraelské armády podplukovník Richard Hecht na večerním briefingu řekl, že armáda „nestřílí na nemocnice. Pokud uvidíme teroristy Hamásu střílet z nemocnic, uděláme, co musíme udělat. Jsme si vědomi citlivosti (nemocnic), ale znovu, pokud uvidíme teroristy Hamásu, zabijeme je“.

Mluvčí izraelské vlády Eylon Levy řekl, že ústředí Hamásu je v suterénu nemocnice Shifa, což znamená, že nemocnice může ztratit svůj chráněný status a stát se legitimním cílem.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17074 lidí
Mezinárodní výbor Červeného kříže vyzývá k respektování a ochraně zdravotnických zařízení, pacientů a zdravotnických pracovníků v Gaze a tvrdí, že systém zdravotní péče v Gaze dosáhl „bodu, odkud není návratu“.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví v Gaze Ashraf Al-Qidra tvrdí, že nemocnice na severu Gazy nelze vyklidit. „Mluvíme o 45 miminkách v inkubátorech, 52 dětech na jednotkách intenzivní péče, stovkách zraněných a pacientů a desítkách tisíc vysídlených lidí," řekl.

Po výbuchu v nemocnici Shifa mnoho lidí uprchlo. Ajmán Al-Masrí, zraněný na začátku války, agentuře Reuters řekl, že se tam před 10 dny ukryl se svou matkou a sestrou. „Chceme příměří, chceme řešení, politické řešení. Každý den jsou zabity desítky našich dětí,“ řekl.

Palestinci také tvrdí, že v důsledku izraelských útoků zemřelo na 100 pracovníků OSN.

Mezitím na Tel Aviv dopadly další palestinské rakety. Dvě ženy utrpěly zranění kvůli padajícím šrapnelům z raket.

Server listu Jerusalem Post oznámil, že 401. brigáda ozbrojených sil Izraele vyčistila základnu Hamásu Badr, která leží poblíž uprchlického tábora a domů civilistů. Izraelští vojáci prý vyčistili základnu od 150 teroristů.  

„Bojový tým 401. brigády zaútočil na oblast praporu Shati a během dnů bojů IDF zlikvidovala asi 150 teroristů a získala kontrolu nad baštami Hamásu v severním pásmu Gazy,“ napsal server.

Vedle toho prý Izraelci vyčistili od teroristů hotel „Blue Beach“. V hotelu se ukrývalo na 30 teroristů, kteří používali hotelové pokoje jako ochranný úkryt a k plánování útoků nad zemí i pod zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …