Krev na zeď, „poprava“ ruské orlice. Pražský průvod na podporu Ukrajiny

25.02.2023 9:46 | Ze sítí

V Česku se při výročí invaze konaly v pátek 24. února protestní akce proti válce na Ukrajině. Pochod na podporu Ukrajiny, kterého se účastnily stovky až tisíce lidí, prošel centrem Prahy. Na demonstraci u ruské ambasády byla symbolicky sťata ruská dvouhlavá orlice a neznámá žena polila zeď ambasády „krví“.

Krev na zeď, „poprava“ ruské orlice. Pražský průvod na podporu Ukrajiny
Foto: Repro kremli.ru
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin promlouvá k zasedání rady ministerstva obrany

Průvod v Praze ze Staroměstského na Václavské náměstí, který začal kolem třetí odpoledne, vedle rok trvající války upozorňoval na firmy, které v Rusku i nadále podnikají. Lidé v průvodu nesli transparenty s logy některých kritizovaných známých společností doplněnými o červené skvrny, které symbolizovaly krev, kterou tyto firmy mají na rukou vzhledem ke své obchodní politice v Rusku.

Pochod Hlas Ukrajiny byl součástí iniciativy Light will win over darkness (Světlo zvítězí nad temnotou), kterou koordinují ukrajinští dobrovolníci. Podobné akce byly na včerejšek naplánovány např. v Belgii, Finsku či Německu, další mají následovat dnes, v sobotu.

Jak ve svém reportu ukazuje server Seznam Zprávy, protestující s sebou nesli také rakev s postavou ruského vůdce Vladimira Putina, vedle něj postávali lidé s cedulemi s nápisy „Putin je válečný zločinec“, „Rok pekla“ a „Žádnou válku“.

Souběžně probíhala protestní akce před ruskou ambasádou v pražských Dejvicích. Demonstraci svolal spolek Kaputin. Účastníci protestní akce si připravili recesistické představení s dvouhlavou orlicí představující ruský imperialismus. Žlutý dravec nesl na zádech písmeno Z, které se stalo symbolem „speciální vojenské operace“. „Zazvonil zvonec a s ruským imperialismem je konec,“ visel transparent v pozadí. Na špalku pak orlici usekli demonstranti hlavu, která „krvavá“ skončila na vozovce před budovou ruského velvyslanectví.

Neznámá žena polila zeď ruské ambasády „krví“. Policisté ji legitimovali a ptali se, zda barva půjde smýt.

Byla zde k vidění i instalace dvou vycpaných postav ruských okupantů znázorňující, jak rodiče v Rusku dostávají za syny zabité na frontě peníze na osobní vůz. Před ambasádu protestující umístili znázornění Putina v rakvi, což přinesli z protestní akce v centru Prahy.

Účastníci drželi ukrajinské vlajky nebo transparenty odsuzující Rusko a invazi. Na transparentech se objevovalo i poděkování za to, jak byli Češi v uplynulém roce s Ukrajinou solidární, a upozornění na analogii s ruskou invazí do Československa v roce 1968. K vidění byla i hesla „Svoboda, nebo smrt“. Nechyběly ukrajinské vlajky, které v minulých měsících vyvěsily některé české radnice a úřady. Velkou ukrajinskou vlajku nesli lidé rozvinutou mezi sebou uprostřed průvodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pozéři, obyčejní pozéři,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 25.02.2023 12:53:32
tady budou sekat hlavy orlicím, ale kdyby jim někdo odpálil u ucha dělo, tak so nadělají do kalhot. Vojna na ně a pak šup na Ukrajinu. A posté už upozorňují, že azbuka v tomto tvaru písmeno "Z" nezná. Nikde v azbuce takový tvar není, pro Rusy je to klikyhák, kterým prostě označují svoji techniku, stejně jako vojáci ukrajinského (západního) okruhu měli v roce 1968 označeny svoje tanky pásem vápna přes tank. O to otřesnější je, když někdo dá na chlebíčky papriku ve tvaru "Z" a je stíhán a dehonestován. Člověk aby se bál poslouchat ZZ Top. Čekám, kdy se v té úchylné euforii přejmenují "Zeleni", kteří taky mají ve znaku "Z". Fanatická blbárna!

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…