Křik, že slyšeli i přes zeď. Dusno v Izraeli mezi ministry a armádou

05.01.2024 8:15

V Izraeli to podle listu Jerusalem Post vře. Kvůli armádě. Několik ministrů vlády Benjamina Netanjahua se prý ostře začalo dohadovat se zástupci armády. Kvůli plánu ozbrojených sil prošetřit své vlastní selhání.

Křik, že slyšeli i přes zeď. Dusno v Izraeli mezi ministry a armádou
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

Válka Izraele proti teroristům z palestinského hnutí Hamás brzy potrvá tři měsíce a západní politici nadále zdůrazňují, že Izrael má právo odpovědět po barbarském útoku ze 7. října 2023, kdy palestinští teroristé z Gazy vtrhli na území Státu Izraele, povraždili tu na 1200 lidí a 240 dalších odvlekli do zajetí.

Ale podle britského týdeníku The Economist se v Německu začínají ozývat hlasy, zda to nejbohatší země EU v míře podpory Izraele přece jen trochu nepřehánějí.

To vše v situaci, kdy si Němci sami stále připomínají holocaust a v rámci vlastního vyrovnávání se s minulostí, konkrétně s druhou světovou válkou, podporují židovský stát v rámci srovnání se s vlastním svědomím národa. V tomto duchu vůči Izraeli postupovala i někdejší kancléřka Angela Merkelová.

The Economist však připomněl, že teroristé brutálně pobili na 1200 lidí na půdě Izraele, ale Izrael odpověděl stejně tvrdě, když během takřka tří měsíců usmrtil v Gaze na 22 tisíc lidí. A desítky tisíc dalších zranil. A tady si prý Němci, především němečtí Židé začínají klást některé otázky.

„Hrůza z Gazy, kde izraelské síly nyní zabily více než 18krát více lidí než teroristé Hamásu 7. října, odhalila neobratnost německého jednostranného objetí Izraele, ale také uvedla německé Židy do bezvýchodné situace. Někteří se obávají, že by přílišná ochranářská politika mohla sama o sobě vyvolat protižidovský odpor,“ napsal The Economist.

V samotném Izraeli to podle listu Jerusalem Post vře. Kvůli armádě.

Náčelník štábu IDF (Ozbrojených sil Státu Izraele) generálporučík Herzi Halevi zahájil proces jmenování týmu, který má prošetřit události, které vedly k tomu, že Izrael byl 7. října překvapen invazí Hamásu a masakrem 1200 Izraelců na jihu.

„Pokud se nic nezmění, očekává se, že vyšetřovací tým povede bývalý ministr obrany a náčelník štábu IDF generálporučík Shaul Mofaz. K němu by se připojili bývalý šéf zpravodajských služeb IDF, generálmajor Aharon Zeevi Farkash a bývalý velitel jižních velitelství IDF Sami Turgeman. … Očekává se, že nejvyšší představitelé IDF odstoupí někdy v roce 2024 kvůli neúspěchu zabránit invazi Hamásu. Vyšetřovací proces IDF může také podnítit státní vyšetřovací komisi, kterou se premiér Benjamin Netanjahu dosud snažil odložit,“ napsal server listu Jerusalem Post.

A právě plán armády prošetřit své vlastní selhání, které vedlo až k palestinskému teroristickému masakru, vzbuzuje nelibost u některých ministrů kabinetu Benjamina Netanjahua.

„Spor vynesl na povrch dlouho doutnající napětí mezi armádou a některými členy tvrdě pravicové koalice ohledně izraelské politiky vůči Palestincům a odhalil trhliny v převážně jednotné frontě, kterou kabinet prezentoval od vypuknutí války před třemi měsíci,“ napsal server Times of Israel s tím, že několik ministrů Netanjahuovy vlády křičelo na náčelníka štábu izraelských obranných sil Herziho Haleviho.

Podle dostupných zpráv ministryně dopravy Miri Regevové konfrontovala Haleviho během schůzky o vyšetřování, přičemž ministr pro národní bezpečnost Itamar Ben Gvir, ministr financí Bezalel Smotrich a ministr pro regionální spolupráci David Amsalem se k připojili. Chtěli vědět, proč se armáda rozhodla spustit sondu s probíhajícími boji v Gaze,“ uvedl Times of Israel s dovětkem, že podle těchto ministrů se teď armáda má soustředit na porážku teroristů a neoslabovat se hledáním viníků. Ministři na sebe prý křičeli tak moc, že to bylo slyšet až mimo jednací místnost.

Někteří z ministrů prý nelibě nesou i to, že součástí vyšetřovací komise má být i generál a bývalý ministr Šaul Mofaz, který se podílel na stahování izraelských sil z Pásma Gazy v roce 2005. „Jmenoval jsi Mofaze? Jsi blázen,“ bylo prý slyšet Regevovou.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…