Kriminalita cizinců: Nárůst. Češi se prý necítí bezpečně. Důvody? Jasné

11.02.2020 12:51 | Zprávy

Kriminalita se zvyšuje. To vyplynulo ze statistik celkové kriminality, která se nachází na stránkách Policie ČR. Kolik bylo spácháno trestných činů, jak se je daří objasňovat a kolik jich mají na svědomí cizinci? To vše lze ze statistik vyčíst. „Hnutí SPD vnímá negativně nárůst trestných činů spáchaných cizinci v naší republice a přičítá tento trend stále se zvyšujícímu počtu zahraničních dělníků, kteří u nás pracují, a to někdy i nelegálně,“ okomentoval statistiku Radek Rozvoral (SPD), s tím, že naši občané se necítí bezpečně.

Kriminalita cizinců: Nárůst. Češi se prý necítí bezpečně. Důvody? Jasné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie, ilustrační foto

Policie vydala statistiku trestných činů, ke kterým došlo na našem území v uplynulém roce. Tyto statistiky jsou poměrně obsáhlé a obsahují mnoho kategorií, ať již klasifikaci trestných činů, tak i území, kde k trestnému činu došlo. Nechybí ani členění dle skupin pachatelů, ze statistik se tedy můžeme dozvědět i to, kolik vražd například mají na svědomí dospělí, mladiství či snad cizinci. A právě na cizince se zaměřil článek Radka Rozvorala z SPD.

Za rok 2019 bylo tedy spácháno 199.221 trestných činů. Oproti roku 2018 se jedná o téměř sedmitisícový nárůst. Za rok 2018 totiž bylo trestných činů zaregistrováno 192.405. Jde tedy o 3,5% nárůst. Objasněných případů bylo za uplynulý rok 105.994. U roku 2018 se jedná o 105.710. Je tedy vidět i to, že došlo k nárůstu objasnění. Nejčastější trestné činy byly typu obecné kriminality, ke které došlo 145.829krát. Pod tímto názvem se skrývají trestné činy jako kupříkladu výtržnictví, krádeže, vraždy či kupříkladu násilné činy. Konkrétně nejvíce se událo majetkové kriminality, přesněji 102.136krát. Z této obecné kategorie pak pomyslně zvítězila krádež v jiných objektech, tedy trestný čin dle paragrafu § 205. U majetkové kriminality se podařilo odhalit 31.666 případů. Tedy necelá třetina. Z tohoto důvodu patří tento typ kriminality k nejméně objasňovaným trestným činům.

Nejvíce se z pohledů krajů páchala kriminalita v Praze. Došlo zde k 49.863 trestným činům, z nichž se podařilo objasnit pouhých 13.825. Pokud se to převede na procenta, tak se podařilo objasnit 27 % případů, což je hluboko pod celorepublikovým průměrem. Z pohledu samotných trestných činů zde vévodily kapesní krádeže, krádeže věcí z aut či krádeže v jiných objektech. Právě kapesní krádeže patří k takovým trestným činům, které se daří odhalit nejméně. Za rok 2019 jich bylo spácháno 6.725 a odhaleno 302, což v procentech dává opět výsledek 4,4 %.

Na druhé příčce se objevil Moravskoslezský kraj s 23.885 trestnými činy. Zde se podařilo odhalit 13.913 trestných činů, což dává objasněnost 58 %, což je na poměry České republiky nadprůměrný údaj. V tomto kraji je kromě krádeží a loupeží problémem dle statistik Policie ČT i trestný čin zanedbání povinné výživy či ohrožení pod vlivem návykové látky. Těchto trestných činů se v prvním případě stalo 1219 a v druhém případě 1301. Pomyslnou bronzovou medaili ohledně trestných činů dostal Středočeský kraj. V něm se stalo 20.428 trestných činů, z nichž se podařilo objasnit 10.892. Z pohledu procent jde o objasněnost lehce nad polovinou, konkrétně 53 %. Nejvíce se zde stalo opět krádeží a loupeží, to reprezentuje i ten fakt, že v poslední době došlo v tomto kraji k nárůstu vykradených rodinných domů, o čemž jsme psali například ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…