Kriminalita cizinců: Nárůst. Češi se prý necítí bezpečně. Důvody? Jasné

11.02.2020 12:51

Kriminalita se zvyšuje. To vyplynulo ze statistik celkové kriminality, která se nachází na stránkách Policie ČR. Kolik bylo spácháno trestných činů, jak se je daří objasňovat a kolik jich mají na svědomí cizinci? To vše lze ze statistik vyčíst. „Hnutí SPD vnímá negativně nárůst trestných činů spáchaných cizinci v naší republice a přičítá tento trend stále se zvyšujícímu počtu zahraničních dělníků, kteří u nás pracují, a to někdy i nelegálně,“ okomentoval statistiku Radek Rozvoral (SPD), s tím, že naši občané se necítí bezpečně.

Kriminalita cizinců: Nárůst. Češi se prý necítí bezpečně. Důvody? Jasné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie, ilustrační foto

Policie vydala statistiku trestných činů, ke kterým došlo na našem území v uplynulém roce. Tyto statistiky jsou poměrně obsáhlé a obsahují mnoho kategorií, ať již klasifikaci trestných činů, tak i území, kde k trestnému činu došlo. Nechybí ani členění dle skupin pachatelů, ze statistik se tedy můžeme dozvědět i to, kolik vražd například mají na svědomí dospělí, mladiství či snad cizinci. A právě na cizince se zaměřil článek Radka Rozvorala z SPD.

Anketa

Šli byste se zbraní v ruce bojovat za naši zemi?

29%
27%
hlasovalo: 10376 lidí

Za rok 2019 bylo tedy spácháno 199.221 trestných činů. Oproti roku 2018 se jedná o téměř sedmitisícový nárůst. Za rok 2018 totiž bylo trestných činů zaregistrováno 192.405. Jde tedy o 3,5% nárůst. Objasněných případů bylo za uplynulý rok 105.994. U roku 2018 se jedná o 105.710. Je tedy vidět i to, že došlo k nárůstu objasnění. Nejčastější trestné činy byly typu obecné kriminality, ke které došlo 145.829krát. Pod tímto názvem se skrývají trestné činy jako kupříkladu výtržnictví, krádeže, vraždy či kupříkladu násilné činy. Konkrétně nejvíce se událo majetkové kriminality, přesněji 102.136krát. Z této obecné kategorie pak pomyslně zvítězila krádež v jiných objektech, tedy trestný čin dle paragrafu § 205. U majetkové kriminality se podařilo odhalit 31.666 případů. Tedy necelá třetina. Z tohoto důvodu patří tento typ kriminality k nejméně objasňovaným trestným činům.

Nejvíce se z pohledů krajů páchala kriminalita v Praze. Došlo zde k 49.863 trestným činům, z nichž se podařilo objasnit pouhých 13.825. Pokud se to převede na procenta, tak se podařilo objasnit 27 % případů, což je hluboko pod celorepublikovým průměrem. Z pohledu samotných trestných činů zde vévodily kapesní krádeže, krádeže věcí z aut či krádeže v jiných objektech. Právě kapesní krádeže patří k takovým trestným činům, které se daří odhalit nejméně. Za rok 2019 jich bylo spácháno 6.725 a odhaleno 302, což v procentech dává opět výsledek 4,4 %.

Na druhé příčce se objevil Moravskoslezský kraj s 23.885 trestnými činy. Zde se podařilo odhalit 13.913 trestných činů, což dává objasněnost 58 %, což je na poměry České republiky nadprůměrný údaj. V tomto kraji je kromě krádeží a loupeží problémem dle statistik Policie ČT i trestný čin zanedbání povinné výživy či ohrožení pod vlivem návykové látky. Těchto trestných činů se v prvním případě stalo 1219 a v druhém případě 1301. Pomyslnou bronzovou medaili ohledně trestných činů dostal Středočeský kraj. V něm se stalo 20.428 trestných činů, z nichž se podařilo objasnit 10.892. Z pohledu procent jde o objasněnost lehce nad polovinou, konkrétně 53 %. Nejvíce se zde stalo opět krádeží a loupeží, to reprezentuje i ten fakt, že v poslední době došlo v tomto kraji k nárůstu vykradených rodinných domů, o čemž jsme psali například ZDE.

Dalším údajem, který je ve statistikách zajímavé sledovat je počet trestných činů, spáchaných cizinci. Z celkového počtu 105.994 objasněných trestných činů, jich bylo cizinci spácháno 9441. Cizinci tedy mají na svědomí 9 % objasněných trestných činů v České republice. Tohoto tématu se dotkl na Parlamentních listech člen předsednictva SPD a poslanec Radek Rozvoral.

„Hnutí SPD vnímá negativně nárůst trestných činů spáchaných cizinci v naší republice a přičítá tento trend stále se zvyšujícímu počtu zahraničních dělníků, kteří u nás pracují, a to někdy i nelegálně. Tito cizinci jsou využíváni převážně na pomocné práce ve stavebnictví nebo na dělnické profese v různých montovnách, které jim nabízejí i ubytování. A právě v těchto lokalitách, kde tito cizinci ve větším množství pobývají, se naši občané necítí bezpečně,“ napsal.

Rozvoral zmínil, že největší počet trestných činů způsobených cizinci je v oblastech, kde se objevují kupříkladu montovny. Ze statistik Policie ČT vyplývá, že nejvíce objasněných trestných činů způsobených cizinci se odehrálo v následujících krajích: Praha, Středočeský, Moravskoslezský a Jihomoravský či poté významně ještě Ústecký kraj s krajem Plzeňským.

Anketa

Chcete od českých umělců, aby vás vzdělávali a vychovávali?

1%
98%
hlasovalo: 36052 lidí

Co se týče kategorie trestných činů, tak v rámci celé České republiky se cizinci nejvíce dopustili trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí. Toho se dopustili 1137krát. Pravděpodobně jde tedy například o to, že neopustili Českou republiku, ačkoliv byli z ní vyhoštěni. Lze tedy soudit, že může jít o pobyt pracovníků načerno, tedy, že zde cizinci pracují bez povolení úřadů. Tento trestný čin představoval 12 % ze všech případů, které cizinci provedli. Kromě toho se dopouštěli takových trestných činů jako ohrožení pod vlivem návykové látky, opilství či krádeží. Co se týče násilné kriminality, tak i zde jsou cizinci hojně zastoupeni, neboť z 10.847 objasněných případů jich cizinci spáchali 1042, neboli necelých 10 %. Dobrou zprávou však je to, že počet trestných činů spáchaných mladistvými oproti roku 2018 klesl. V roce 2018 mladiství způsobili 2656 trestných činů, avšak v roce 2019 2572. Oproti tomu však stoupl počet trestných činů spáchaných nezletilými, z 1334 v roce 2018 se počet v roce 2019 zvýšil na 1575 trestných činů.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…