Kritikou policie si Babiš ničím nepomůže, udeřil proti Babišovi v ČT poslanec Schwarz

15.08.2017 22:52

Andrej Babiš a jeho kauza Čapí hnízdo byly tématy dnešního vysílání Událostí, komentářů České televize. Hostem byla mimo jiné analytička Jana Klímová, nechyběli ani poslanec ČSSD Lukáš Pleticha a poslanec Bronislav Schwarz.

Kritikou policie si Babiš ničím nepomůže, udeřil proti Babišovi v ČT poslanec Schwarz
Foto: David Hora
Popisek: Andrej Babiš

Předseda vládního hnutí ANO Andrej Babiš odmítá, že by řídil a koordinoval potenciálně nezákonné kroky kolem farmy Čapí hnízdo. Uvedl to v textové zprávě, kterou ČTK zprostředkovala mluvčí hnutí Lucie Kubovičová. Podle listu Právo policie v dokumentu, kterým sněmovnu žádá o vydání Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání, viní bývalého ministra financí z toho, že vědomě řídil a koordinoval kroky dalších osob, a spáchal tak dotační podvod a poškodil finanční zájmy Evropské unie. K tomu se vyjádřila analytička Českého rozhlasu Jana Klímová.

„Vyplývá to z informací, které jsme k tomu tématu nyní shromáždili,“ sdělila analytička. „Úplně na začátku je to, že farma Čapí hnízdo původně patřila do holdingu Agrofert a tam byl ovládací osobou Andrej Babiš. Jak my ty informace interpretujeme, policie zkrátka vychází z toho, že Andrej Babiš je klíčovou osobou, která dávala pokyny k tomu, aby byla farma vyvedena z holdingu a mohla požádat o dotace jako malý a střední podnik,“ dodala analytička. 

Policie podle ní vychází z různých výslechů lidí, ze zápisů jednání z představenstva. „Zřejmě se jim podařilo získat i kupní smlouvy na akcie. A z toho zřejmě muži zákona vyvodili tento závěr,“ dodala Klímová.

„Pan Faltýnek jednak působil v samotném holdingu Agrofert a dále byl přímo v ovládajících společnostech. A dělal ty kroky k tomu, aby se změnila forma společnosti,“ míní Klímová ke změně společnosti ZZN Agro Pelhřimov na farmu Čapí hnízdo. 

„Policie hodnotí ty trestné činy jako dva. Žádá o vydání poslanců Babiše a Faltýnka, v tomto případě se podezření týká dotačního podvodu a způsobení velké škody na Evropské unii, poškození zájmů Unie,“ dodala.

„Žádný normální člověk nedělá průhledný podvod. Já si myslím, že v tomto případě existovala řada posudků, že toto není nic nezákonného. Na druhou stranu všichni jako laici cítíme, že tady byla jedna velká firma a najednou je tady jedna malá firma s anonymními akciemi, která požádala o dotaci, na niž by jinak nedosáhla,“ sdělila také Klímová.

Své pak řekli i poslanci. „Měl jsem možnost vyšetřovat dotační podvody v minulé době, kdy jsem pracoval jako policista. S panem předsedou Babišem ani místopředsedou Faltýnkem jsem se o tom nebavil. Nechci hodnotit dobu vyšetřování. Je to složitější, než si lidé myslí. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál,“ sdělil Schwarz. 

Poslanec Pleticha, jenž je zároveň členem vyšetřovací komise, uvedl, že v případě žádosti o vydání poslanců je jeho rozhodnutí prý celkem jasné. „Kauza nesouvisí s výkonem poslaneckého mandátu,“ sdělil sociálnědemokratický poslanec.

Schwarz pak zkritizoval Babiše za to, že zpochybňuje práci policie. „Tím si ničím nepomůže,“ vzkázal mu Schwarz. „Ta pravda se ukáže a nebude to dlouho trvat,“ dodal. Podle něj takovéto firemní získávání dotací v ROP bylo běžné, tak je sám zvědav, zda se budou prověřovat i další kauzy. 

Pleticha pak závěrem uvedl, že skutečně dochází k únikům informací ze živých policejních kauz. Úniky ze spisů se mimo jiné dnes zabývala poslanecká komise na půdě sněmovny. Další jednání komise se uskuteční 22. srpna. Dorazit by na něj měli ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová či bývalý šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta. O týden později by měl znovu vypovídat bývalý novinář Mladé fronty Dnes (MfD) Marek Přibil, kterého komise už jednou vyslýchala.

Hlavním důvodem pro zřízení vyšetřovací komise byly uniklé nahrávky s rozhovory Přibila, na kterých se s předsedou ANO a tehdejším majitelem MfD Andrejem Babišem bavili o zveřejňování kompromitujících materiálů. Babiš nahrávky označil za zmanipulované a za součást kampaně proti své osobě. Podal kvůli nim trestní oznámení, které ale policie odložila. Babiš i Přibil již dříve odmítli, že by měli k dispozici takzvané živé spisy, tedy spisy z vyšetřovaných kauz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …