Krnáčová dnes předá čestná občanství a stříbrné medaile hlavního města

01.03.2016 6:39

Pražská primátorka Adriana Krnáčová dnes odpoledne předá čestná občanství hlavního města Prahy operní pěvkyni Soně Červené, výtvarníku Stanislavu Kolíbalovi a filmaři Feru Feničovi. In memoriam ho získal také pianista Ivan Moravec, ocenění převezme jeho dcera, řekl ČTK mluvčí magistrátu Vít Hofman. Primátorka předá také stříbrné medaile hlavního města Prahy, oceněnými jsou dirigent Jiří Kout a režisér Ladislav Smoček.

Krnáčová dnes předá čestná občanství a stříbrné medaile hlavního města
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka Prahy Adriana Krnáčová s Lítačkou

Operní pěvkyně a herečka Soňa Červená se v Praze narodila, v hlavním městě žije a působí. Část svého života prožila v emigraci, po roce 1989 se začala opět vracet do Česka. Má za sebou přes 2000 vystoupení ve 112 operních rolích, v roce 2004 obdržela cenu Thálie za celoživotní dílo, v roce 2013 ji prezident Miloš Zeman vyznamenal Medailí Za zásluhy.

Výtvarník Stanislav Kolíbal patří k významným představitelům českého konceptuálního umění. Od 50. let 20. století se systematicky věnuje především sochařství, v roce 1964 navrhl řešení podpůrných zdí nuselského mostu. Po roce 1970 mu bylo zakázáno v Československu vystavovat. V Praze nyní žije a tvoří, v roce 2005 převzal od prezidenta Václava Klause Medaili Za zásluhy.

Filmový a televizní režisér, producent a scenárista František "Fero" Fenič působí také jako ředitel mezinárodního filmového festivalu Febiofest, který založil v roce 1993.

Uznávaný virtuos Ivan Moravec byl jediným Čechem, který se dostal mezi sedm desítek pianistů, jejichž umění zachycuje na CD prestižní edice Velcí klavíristé 20. století. Dlouholetý pedagog Akademie múzických umění zemřel loni v červenci.

Hlavní město uděluje čestná občanství jako poctu od roku 1920. Čestnými občany hlavního města se v minulosti stali například exprezident Václav Havel nebo bývalý prezident Edvard Beneš. V roce 1990 bylo čestné občanství odebráno někdejším komunistickým prezidentům Klementu Gottwaldovi a Gustávu Husákovi.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…