Kroky českých politiků neodpovídají zájmům ČR, zní z Moskvy

07.06.2020 17:30

Nynější kroky českých představitelů neodpovídají zájmům jejich země. V souvislosti s vypovězením dvou ruských diplomatů z České republiky to dnes řekla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Kroky českých politiků neodpovídají zájmům ČR, zní z Moskvy
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Ruská vlajka

Praha diplomaty vyhostila kvůli kauze údajné hrozby českým komunálním politikům. Podle mluvčí toto jednání odpovídá vnitropolitickým poměrům v Česku.

„Češi to nemají zapotřebí,“ podotkla mluvčí. Myslí si také, že obyvatelé Česka mají právo se rozhodnout, jaký budou mít vztah k Rusku a k lidem, kteří v něm žijí.

Michail Brjuchanov, šéf ruské vládní agentury Rossotrudničestvo, pro kterou vyhoštění diplomaté pracují, dnes agentuře Ria Novosti řekl, že oba se do Ruska vrátí dnes pozdě večer a že poletí jako běžní cestující. Uvedl, že nejspíše nepůjde o pravidelnou linku, ale možná o charterový let pro návrat turistů.

Na internetových stránkách moskevského letiště Šeremeťjevo je uvedeno, že spoj letecké společnosti Aeroflot z Prahy přistane ve 23:50 moskevského času (22:50 SELČ).

Vyhoštění diplomaté v Praze působili v Ruském středisku vědy a kultury. Česko je vypovědělo v souvislosti s kauzou údajné ruské hrozby českým komunálním politikům jedem ricin. Premiér Andrej Babiš a ministr zahraničí Tomáš Petříček v pátek informovali, že záležitost byla smyšlená a byla důsledkem sporů mezi pracovníky ruského velvyslanectví v Praze, když jeden z nich zaslal českým tajným službám falešné informace.

Moskva hned v pátek označila rozhodnutí Prahy za provokaci a nepřátelský krok a pohrozila odvetou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…