Kroupa junior jásá: Nechceme bývalé komunisty a estébáky, říkají si prý voliči Pirátostanu a SPOLU

05.10.2021 18:50

Podle nového průzkumu je se současnou vládou nespokojeno 63 procent občanů starších 15 let, kteří jako hlavní problémy v politice vidí lhaní, propagandu, korupci a střet zájmů. Lidé se prý také obávají o stav demokracie v zemi a právní stát a vadí jim chaotická a nekompetentní rozhodnutí vlády. Voliči koalic PirSTAN a SPOLU také odmítají volit strany, ve kterých jsou lidé s komunistickou minulostí.

Kroupa junior jásá: Nechceme bývalé komunisty a estébáky, říkají si prý voliči Pirátostanu a SPOLU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Koalice SPOLU představila témata pro další fázi kampaně pro volby do poslanecké sněmovny

Průzkum agentury NMS Market Research a organizace Post Bellum mapoval spokojenost lidí se současnou politickou situací. Vládu podle průzkumu vnímá společnost většinově jako korupční a prolhanou. „Se současnou vládou je nespokojeno 63 procent občanů starších 15 let,“ prohlásil autor výzkumu Stanislav Radocha z NMS Market Research.

Lhaní, propaganda, korupce a střet zájmů jsou ale podle lidí problémem ve společnosti celkově, jak uvedly více než dvě třetiny respondentů. Nadpoloviční většině Čechů prý také vadí chaotická a nekompetentní rozhodnutí vlády, stejně jako vysoký státní dluh.

Více než polovina respondentů je nespokojena s úrovní svobody a demokracie v Česku. „Lidé si uvědomují, jak je demokracie a svoboda důležitá. Největším aktuálním ohrožením je podle nich ztráta života v právním státě. Lidé si myslí, že u nás neplatí rovnost před zákonem, právo je podle nich nepředvídatelné a těžko vymahatelné,“ řekl ředitel Post Bellum Mikuláš Kroupa podle serveru Aktuálně.cz.

Z průzkumu také vyplynulo, že více než polovina občanů by nevolila stranu, ve které kandidují bývalí členové StB. Takovou stranu by rozhodně nevolilo 47 procent oslovených lidí, spíše by pro ni nehlasovalo 21 procent občanů. 37 procent dotázaných by dokonce nevolilo ani stranu, ve které jsou bývalí členové KSČ, a dalších 25 procent by takovou stranu spíše nevolilo.

„Volba osobností s komunistickou minulostí je pro občany Česka deklarovaný problém. Volba strany nebo koalice, v jejíchž řadách kandidují bývalí členové KSČ, je nepřekvapivě nejpřijatelnější pro příznivce KSČM. I zhruba pro třetinu příznivců ČSSD, ANO a SPD je volba bývalých komunistů v řadách politických stran také přijatelná,“ uvedli zástupci Post Bellum s tím, že naopak devět z deseti voličů koalic Pirátů a STAN a SPOLU by takovou stranu nevolilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…