Kryl měl Zemana rád, ale dnes by ho textem nakopl, slyšeli jsme u jeho hrobu

03.03.2014 17:21

REPORTÁŽ Hrob básníka s kytarou Karla Kryla, jenž zemřel před dvaceti lety, je pokryt květinami. Návštěvníci se k němu trousí po jednom, jakoby si chtěli vlastní vzpomínku užít o samotě a beze svědků. Někteří to nechtějí komentovat, jiní nadávají na politiky, kteří Kryla sice využívali, ale vždy se ho báli, protože zpíval pravdu.

Kryl měl Zemana rád, ale dnes by ho textem nakopl, slyšeli jsme u jeho hrobu
Foto: Redakce
Popisek: Výřez z pamětní desky Karla Kryla v Olomouci

U vstupu do Břevnovského hřbitova svatého Vojtěcha v Praze hoří pár svíček, které osvětlují jeden z nesmrtelných textů Karla Kryla. Právě před dvaceti lety zemřel v Mnichově na srdeční příhodu. Dodnes je jeho odkaz živý a vede k mnoha dohadům. „Karel měl rád Miloše Zemana, ale kdyby viděl, kam směřuje jako prezident, tak by ho už dávno textem nakopl,“ řekl jeden z nemnoha mladíků, co na hrobě rozsvítil svíčku.

Kryl o prezidentech

Písní Demokracie či básní Timur a jeho parta si Kryl po roce 1989 rýpnul do ikony Sametové revoluce Václava Havla a rýpat nepřestal. Na zádušní mši v roce 1994, kterou celebroval jeho přítel arciopat benediktinského Břevnovského kláštera Anastáz Opasek v klášterním kostele svaté Markéty, se skoro nikdo s politické reprezentace země nedostavil. „Nasralo mě, že mu nebyl Havel ani na pohřbu, když na Hradě přijímá takový kreatury jako Jacksona,“ okomentoval to třeba Ivan Martin Jirous. Vyslanec Hradu Ivan Medek v projevu řekl: „Karel se mýlil, když se domníval, že ti, které kritizoval, ho pro to nemají rádi.“ Na to konto se z publika ozvalo: „Lžete!“

„Čtu si v novinách slova premiérova, že každý rozumný člověk myslí jako pan Klaus. Kdo nemyslí jako pan Klaus, je pitomec. To už jsem někde slyšel. Kdo nejde s námi – jde proti nám... Vyslechl jsem – v pořadu Co týden dal (nebo vzal...?) – tezi zástupce vládnoucí strany, že referendum by uvedlo zemi do chaosu. Možná o něco – o rok – o dva později bude nám tvrzeno, že zemi do chaosu uvádí opozice. Uvěříme, protože nám to nový císařpán pověděl?“ ptal se Kryl v jedné z úvah.

Bělobrádek versus otec Prokop

Na sobotní mši za Karla Kryla byl z politických špiček jen předseda KDU – ČSL Pavel Bělobrádek. „Lidé si neuvědomili, že přístup, který měla ODS Václava Klause, byl chybný a dodnes se ukazuje, že systém privatizace a přechod k demokracii měly spoustu nešvarů. Vygenerovalo nám to zbohatlíky, co získali zdarma od státu obrovské majetky, a lidé na kuponové privatizaci nezbohatli, právě naopak. V mnoha směrech byl Kryl i prorokem. To, že se upnul k sociální demokracii, mě mrzí, protože v roce 1968 chtěl vstoupit do lidové strany. Takže něco bylo špatně i v tom smyslu, ale věřím, že se z toho můžeme poučit. Třeba viděl o něco dál. To, že neoliberální přístup nepřináší lidem štěstí a že peníze nejsou všechno, je jeden z odkazů Karla Kryla," řekl ParlamentnímListům.cz.

Na svém facebookovém profilu se potom zamyslel, co by Kryl říkal tomu, že otec Prokop, civilním jménem Prokop Siostrzonek, od roku 1990 převor Břevnovského kláštera, jenž na mši velmi citlivě o „básníku s kytarou“ hovořil, veřejně podporuje ODS a TOP 09. „Je zajímavé, že otec Prokop rád mluví do politiky. Například s podporou ODS a TOP 09, pardon, jejich politiků. Zajímalo by mě, co by na takovou podporu řekl zrovna Karel Kryl,“ napsal na sociální síť Bělobrádek.

U hrobu básníka

Ale zpět k hrobu básníka s kytarou. Za necelé dvě hodiny u něj zapálilo svíčku anebo si jen tak zavzpomínalo osm lidí. „Víte, že se mi o tom nechce mluvit. Jde o dost hluboké pocity, které se nesdělují jen tak na počkání. Nicméně, všechno jde od deseti k pěti. To s Ukrajinou, to je obrovský průser,“ sdělil starší pán. V rámci piety ParlamentníListy.cz na hřbitově návštěvníky nelustrovaly a neptaly se jich na jméno. „Byl to skvělý básník a muzikant, velký umělec. Tak ho beru a ne jako politického komentátora. Do dnešní politiky bych ho nemotal, mám ho přece jen hodně rád. Nešpiňte jeho jméno,“ dodal muž s prošedivělými dlouhými vlasy.

U hrobu hoří tak dvacet svíček, celý je zaplněn květinami. Jednou například od občanů Kroměříže, kde se před sedmdesáti lety narodil. Na náhrobním kameni připomínajícím rozloženou knihu jsou položeni čtyři bílí andělé, jeden stojí v ohrádce z trnové koruny. Možná jako symbol občas ochraňujícího, občas bodajícího odkazu písničkáře. Ostatně na Břevnovském hřbitově svatého Vojtěcha odpočívá Karel Kryl v dobré společnosti. Hroby tady má třeba jmenovaný arciopat Opasek anebo básníci Ivan Diviš či Petr Kabeš. Takže je mezi svými.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…