Krymští novináři věří Rusku. Už se prý nenechá zatlačit do kouta jako kdysi

11.03.2014 17:03

Rusové se obávají provokací ukrajinských vojáků na Krymu, nicméně projevují velkou trpělivost. Propaganda z ukrajinské i z ruské strany, ačkoliv je značně protichůdná, má jedno společné. Snahu vyhnout se konfrontaci. Většina obyvatel Krymu je Putinovi vděčná za jeho postup na tomto poloostrově. A Rusko se tentokrát už nenechá zahnat do kouta, jako tomu bylo v 90. letech. A jeho další kroky mohou být naprosto nečekané.

Krymští novináři věří Rusku. Už se prý nenechá zatlačit do kouta jako kdysi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí proběhl protest Za vaši i naši svobodu-Ne ruské okupaci Ukrajiny

I takové jsou komentáře redaktorů krymských periodik k současnému dění na Ukrajině a na Krymu, které mají k dispozici ParlamentníListy.cz.

Propaganda obou stran se chce vyhnout konfrontaci

„Podstata zpráv, které přicházejí z Kyjeva, se dá shrnout do dvou postulátů: Všechno je hrozné a Na Krymu je třeba udělat pořádek! Oficiální televizní stanice vysílají propracovanou proukrajinskou propagandu. Nicméně, nehledě na vypjatost situace, je zřetelná snaha vyhnout se konfrontaci. Z ruské strany je možné vidět aktivní propagandu mírového řešení konfliktu. Ukrajinští vojáci podle našich informací odmítají odevzdat zbraně a Rusové se obávají provokací z jejich strany. Musím říci, že za této situace jsem šokována mírou trpělivosti a sebeovládání ruské strany. Co se týče akcí radikálních skupin, v Sevastopolu jsou pochopitelně všichni ve zvýšené pohotovosti, ale zatím k žádným násilným střetům nedošlo,“ napsala šéfredaktorka novin Sevastopolskaja gazeta, vycházejících v Sevastopolu, Irina Kločkova.

Celý text ZDE.

Podle Natalije Gavriljové, šéfredaktorky informačně-analytického webu Krymské echo, který má sídlo v krymském městě Simferopol, je situace na Krymu uměle vytvořená. „Ve chvíli, kdy už všichni vykřikovali o krymském separatismu, ani jeden krymský politik nebo úředník nic podobného neprohlašoval, a to ani v kuřárně při cigaretě. Ti, kdo stáli v čele Majdanu, čekali na slovo separatismus jako na manu nebeskou,“ napsala Gavriljová. Podle jejího názoru všichni rozumně uvažující lidé na Krymu jednoznačně přivítali aktivizaci ruských vojáků.

Text Natalije Gavriljové ZDE.

Obyvatelé Krymu jsou Putinovi nesmírně vděční

Nervózní prý byla jen část krymských Tatarů a „ta hrstka etnických Ukrajinců, která prosazovala integraci do Evropy“. Podle ní právě jen oni předpokládají, že ruští vojáci uskuteční provokace nebo povedou válku. „Obyvatelé Krymu si v drtivé většině něco takového ani nedovedou představit, protože chápou, že se jedná o preventivní krok a jsou za něj Putinovi nesmírně vděční. Mají ještě v paměti `vlak družby` Stěpana Chmary, který přijel s ukrajinskými ultranacionalisty na Krym počátkem 90. let s transparenty jako `Krym bude buď ukrajinský, nebo bez lidí`,“ napsala Gavriljová.

Podle ní se právě teď rodí nová konfigurace ukrajinského státu a paralelně vzniká nové uspořádání světa. „Rusko vstoupilo na mezinárodní scénu a už se jej nepodaří zahnat do kouta jako v 90. letech. Jeho kroky – jak politické, tak ekonomické – mohou být úplně nečekané,“ dodala.

Pravý sektor chce zpátky část polského území

Jiný ukrajinský novinář zase upozornil na šéfa organizace Pravý sektor Dmitro Jaroše. Přináší citát  z Jarošovy knihy „Ukrajinská revoluce ve XXI. století“: „My, Ukrajinci, si musíme jasně uvědomit, že proud migrantů v naší zemi (Afričanů, Vietnamců, Číňanů, Korejců a dalších) je součástí plánované kampaně, rozpoutané rozvratnými silami celého světa a aktivně podporované režimem vnitřní okupace proti našemu lidu v boji za naši milovanou ukrajinskou zemi.“

Novinář připomíná, že Pravý sektor má i další nepřátele: demokraty, liberály, Židy, Rusy, homosexuály, kosmopolity, oligarchy. Zkrátka všechny, kdo nesdílejí ideu obrození „Velké ukrajinské říše".

„V úsilí o rozšíření hranic takové říše hodlá mimochodem Pravý sektor bojovat o navrácení původních ukrajinských území. Tiskový mluvčí Pravého sektoru Andrej Tarasenko v rozhovoru pro polský deník Rzeczpospolita prohlásil, že za původní ukrajinská území považuje i tři oblasti Polska, například region Přemyšle. Mluvčí Pravého sektoru zároveň zdůraznil, že o navrácení těchto území budou usilovat diplomatickou cestou,“ uvedl novinář s tím, že Pravý sektor v žádném případě nepodporuje vstup Ukrajiny do Evropské unie, protože by to odporovalo principům národního státu, který toto hnutí s takovou vervou prosazuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…