Kuba z ODS: Vláda se chová jako hloupý král z pohádky. Hádejte ze které

13.04.2014 8:59

Odstoupení od tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín může v budoucnu způsobit vážné problémy české energetice a ekonomice. Podle bývalého ministra průmyslu Martina Kuby (ODS) se česká vláda zachovala jako panovník v pohádce Byl jednou jeden král, který chtěl bez soli připravovat výborné pokrmy. Kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) chce sice podporovat energii z jádra, nechce do toho ale dávat peníze.

Kuba z ODS: Vláda se chová jako hloupý král z pohádky. Hádejte ze které
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

České občany zatěžují dotace na zelenou energii. Zákon o podpoře obnovitelných zdrojů energie ovšem podle Kuby prošel i díky hlasům ČSSD. Je v něm navíc zahrnuta dotace pro bioplynové stanice, které shodou okolností vlastní Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Kdyby měl Agrofert jadernou elektrárnu, našla by se cesta k podpoře dostavby Temelína

„Možná kdyby měl Agrofert kromě bioplynových stanic také jadernou elektrárnu, našla by se cesta k podpoře lépe,“ rýpl si Kuba.

Kuba připouští, že kdekoliv na světě není možné postavit jadernou elektrárnu bez spolupráce se státem. Proto i požadavek energetické společnosti ČEZ na garance byl naprosto legitimní.

Celý text ZDE

Vláda se proto měla zachovat jako orgán odpovědný za energetickou koncepci České republiky v dlouhodobém výhledu. Česká ekonomika je postavená na průmyslu a ten potřebuje dostatek energie.

Vláda chce podporovat jádro, ale bez peněz. To je jako vařit výborně, ale bez soli

Podle Kuby přitom bude v roce 2030 energie nedostatek vzhledem k tomu, že se budou odstavovat bloky uhelných elektráren. Elektřinu bude potřeba dovážet. Neví se ovšem od koho a za kolik. Jaderná energetika by přitom mohla zajistit stabilní dodávky.

Vláda chce podle Kuby nadále podporovat jadernou energetiku bez peněz. „Je to, jako kdybychom podporovali vědu a výzkum, ale nedali na to žádné finance. Nebo jako když v pohádce Byl jednou jeden král Jan Werich dával kuchaři pokyny vařit výborně, ale bez soli, protože se solí to umí každý,“ vysvětlil bývalý ministr průmyslu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…