Kubek bortil Primu a po vysílání to nedopadlo dobře

31.01.2022 9:54 | Ze sítí

Včera proběhla na CNN Prima News superdebata nejvýraznějších lékařů a vědců. Nejvíce zaujal prezident ČLK, Milan Kubek. A ne pozitivně. Ondřej Dostál, který seděl v publiku, ho srovnal s Danielem Landou. „Pan Landa je naživo příjemný a zdvořilý člověk. O prezidentu ČLK totéž bohužel říci nelze,“ řekl. Další advokát zase nemohl uvěřit, že Kubka si lékaři dobrovolně zvolili. Ozvaly se i horší věci, např.: „Ať jde do hajzlu.“ Kubkovým slovům se hosté smáli už ve studiu.

Kubek bortil Primu a po vysílání to nedopadlo dobře
Foto: Repro CNN Prima News
Popisek: Hosté reagují na slova prezidenta ČLK Milana Kubka

Anketa

Má prezident ČLK Milan Kubek vaši důvěru?

7%
91%
hlasovalo: 28392 lidí
Za už skoro dva roky, co covid-19 trápí Česko, se debaty odborníků staly pravidelným zjevem na obrazovkách českých televizí. Včera ovšem CNN pořádala dvoukolovou superdebatu v pořadu Co Čech, to politik ve formátu dva na dva. V prvním kole se „utkali“ epidemiolog Roman Prymula, biochemik Zdeněk Hostomský, imunolog Jiří Šinkora a primářka Kliniky infekčních nemocí v Nemocnici Na Bulovce Hana Roháčová.

Bylo to ale hlavně druhé kolo, ve kterém proti sobě stáli evoluční biolog Jaroslav Flegr a prezident ČLK Milan Kubek na straně jedné a anesteziolog Lukáš Pollert a celostní lékař Jan Hnízdil na straně druhé, ve kterém docházelo ke skutečným střetům a útokům.

Pořad k vidění ZDE a ZDE

Byl to právě Milan Kubek, který i přes sníženou efektivitu vakcíny a menší nebezpečnost varianty omikron stále prosazoval povinné očkování. „Proti covidu máme bezpečné vakcíny, které fungují. V ideálním světě by se lidé nechali naočkovat, aby neumřeli, aby nenakazili své okolí. Bohužel nežijeme v ideálním světě, tak je potřeba přesvědčit lidi, aby se nechali naočkovat. V současné době není jiná cesta než povinné očkování, abychom se tomuto vyhnuli,“ řekl a o lidech, kteří se očkovat nechtějí, hovořil jako o černých pasažérech.

Lukáše Pollerta obvinil, že šíří neověřené informace, které „dělají zlo“. „Ať už dezinformátoři, stejně jako militantní aktivaxeři, jsou zlo a zlu se nesmí ustupovat,“ řekl prezident ČLK. Odmítal, že by byla vědecká obec v otázce vakcín rozdělená. „99 procent vědců, kteří problému skutečně rozumějí, se shodne. Pak jsou tady disidenti, kteří ve vědecké skupině neprorazí a snaží se svůj názor prezentovat, jako například pan profesor Pirk, který není imunolog,“ narážel Kubek na kardiologa, který seděl v publiku.

Bylo mu připomenuto, že ani on není odborníkem v relevantním oboru, ale Kubek se bránil, že reprodukuje názory „skutečných odborníků“. A komentoval i epidemiologa Jiřího Berana: „Pan Beran je typickým příkladem vědeckého disidenta, jehož názory jsou zcela marginální v rámci té vědecké komunity, ale o to slavnějším je.“

Jeho vystoupení pak bylo na sociálních sítích nejkomentovanější. „Poslouchám MUDr. Kubka a nevěřím vlastním uším. Nevěřím, tohle přece nemůže být v čele komory lékařů, tohle si tam přece lékaři nemohou dobrovolně zvolit,“ nevěřil tomu, co slyšel, advokát Petr Holý.

„Zajímalo by mne, jestli se doktoři nestydí za svého prezidenta. Protože to, co předvádí, není nic jiného než sprostá propaganda navíc předváděná naprosto dryáčnickým způsobem,“ reagoval na Kubkovo vystoupení jeden ze zakladatelů ODS, Petr Paulczyňski.

Superdebatu sledoval i poslanec Patrik Nacher. „Kubek perlí na CNN Prima News – profesor Pirk není imunolog, neměl by se vyjadřovat. Říká Kubek, který je internista. Na dotaz moderátora, co profesor Beran zase odpoví, že ten sice odborník je, ale s disidentním názorem,“ kroutil hlavou nad vyjádřeními prezidenta ČLK.

„Kubek je asi největší lump covidové doby. Chce se mi z něj regulérně zvracet. Lež, demagogie, drzost... dva roky dezinterpretace skutečnosti, dva roky šikany, dva roky rozvratu společnosti a zprznění paradigmat lékařské péče. Ať jde do hajzlu,“ shrnul svůj názor právník a člen ODS, Ondřej Šimíček.

Debatu dnes zhodnotil Ondřej Dostál, který se jí účastnil jako divák, spolu s publicistou Ondřejem Neffem, profesorem Pirkem a moderátorkou Heidi Janků. U první části měl za to, že to, co zaznělo, jsou v podstatě stejné názory, jaké přednesl na protestu na Václavském náměstí.

„Druhá letka (Kubek–Flegr–Pollert–Hnízdil) lze shrnout: Kdo nesouhlasí s dr. Kubkem, je dezinfo a antivax (profesoři Pirk a Beran, tematicky ale i celá první letka). Osobní dojmy ze včerejška: Pan Landa je naživo příjemný a zdvořilý člověk. O prezidentu ČLK totéž bohužel říci nelze,“ vyjádřil se ke druhé polovině pořadu.

Když Milan Kubek mluvil o dezinformátorech a „zlu“, pobavil tím mimo jiné i hosty pořadu, moderátor Petr Suchoň se totiž tázal, zda je zlo jednak lékař Hnízdil, ale také profesor Pirk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…