Kubek zrušil ples. Lidé se nebudou chovat slušně, píše ve zděšeném dopise

20.12.2021 17:08 | Kauza

Prezident České lékařské komory Milan Kubek poslal v pondělí lékařům dramatický dopis, v němž straší, že lidé se nebudou chovat – po skončení nouzového stavu – slušně. Varuje před nakažlivosti virové varianty omikron. Zároveň je informuje, že kvůli pandemii a nezodpovědným lidem rozhodl o zrušení reprezentačního plesu českých lékařů.

Kubek zrušil ples. Lidé se nebudou chovat slušně, píše ve zděšeném dopise
Foto: Repro XTV
Popisek: Prezident ČLK, Milan Kubek

Milan Kubek jakožto prezident České lékařské komory informuje v dopise, jejž serveru ParlamentníListy.cz zaslal jeden z lékařů, který jej obdržel, o aktuálním vývoji koronavirové situace. Optimistický příliš není, spíš naopak. Dopis, jehož doručení redakci potvrdilo vícero lékařů, vyvolal řadu reakcí. Někteří lékaři jej totiž vnímají jako otevřené vyhrožování a jsou znechuceni. 

„Počty nově diagnostikovaných případů nemoci covid-19 v ČR již dva týdny klesají, což je jistě dobrá zpráva stejně jako pokles počtu aktuálně nemocných zdravotníků,“ píše jako úvodní větu Kubek a dodává, že tímto konstatováním však výčet dobrých zpráv prakticky končí.

„V nemocnicích sice oficiálně neleží 7000 pacientů, ale jen cca 5000 pacientů s covidem, z toho necelá tisícovka na JIP. Ve skutečnosti je však k tomuto počtu třeba připočítat 20 % (v nejpostiženějších krajích až 30 %) pacientů, kteří jsou již covid negativní, ale jejich zdravotní stav způsobený covidem i nadále vyžaduje hospitalizaci. Také tito pacienti blokují lůžka. Zdravotníci jsou vyčerpaní z práce a otrávení z útoků, kterým jsme vystaveni,“ podotýká Kubek v listu, jenž mezi lékaři skutečně rezonuje.

Kubek se netají tím, že rozhodnutí neprodloužit nouzový stav považuje za zbytečný hazard. „Vláda se místo nařizování hodlá spoléhat na zodpovědnost lidí, a to i těch, kteří nařízení nedodržovali, ani když byla povinná. Optimismus, že tito lidé se najednou začnou chovat zodpovědně, když je k tomu nic nebude nutit, tak ten tedy rozhodně nesdílím. Vláda chce zároveň bedlivě sledovat situaci. To je jistě v pořádku. Jen je vhodné připomenout, že až znovu začnou růst počty nemocných, tak už bude zase pozdě,“ obává se Kubek. 

Srovnává pak opatření v Česku s dalšími státy v Evropě. „Vyspělé státy západní Evropy nyní přijímají protiepidemická opatření (různé formy tzv. lockdownu), aby omezily kontakty mezi lidmi a tím alespoň zbrzdily šíření vysoce nakažlivé omikron varianty viru. My půjdeme znovu svojí tzv. českou cestou, bez ohledu na to, kolikrát jsme si na ní již natloukli nos,“ podotkl.

„Omikron varianta viru je nakažlivější, do značné míry obchází imunitu získanou proděláním infekce předchozími mutacemi i imunitu získanou po dvou dávkách očkování. Navíc na variantu omikron neúčinkují některé druhy monoklonálních protilátek, které v ČR používáme. Nové antivirotikum molnupiravir účinné je, ale pokud by se epidemie s novou variantou znovu rozjela, budeme potřebovat statisíce dávek, které zatím nemáme,“ dodává Kubek s dovětkem, že z výše uvedeného vyplývá, že se musíme připravit na nejhorší. 

„Představenstvo České lékařské komory plně v souladu s doporučeními Vědecké rady ČLK a relevantních odborných autorit prosazuje vědeckou medicínu založenou na důkazech. Představenstvo ČLK znovu důrazně vyzývá všechny lékaře, aby respektovali odborná doporučení, která ČLK zveřejňuje. Žádáme všechny lékaře, aby podporovali očkování včetně podávání tzv. posilovacích dávek očkování a aby neškodili svým pacientům šířením nepodložených pochybností o účinnosti a bezpečnosti očkování. Zároveň vyzýváme všechny zdravotníky, aby se nechali naočkovat a přeočkovávat,“ píše Kubek.

Zároveň informuje o tom, že představenstvo ČLK se distancuje od aktivit tzv. „Paralelní lékařské komory“. „Ta není žádnou názorovou platformou uvnitř České lékařské komory, jak se snaží tvrdit skupinka aktivistů, kteří zneužívají jméno a znak České lékařské komory k tomu, aby svým aktivitám dodali zdání serióznosti,“ sdělil Kubek – a informuje lékaře, že z epidemiologických důvodů je také zrušen reprezentační ples.

„Česká lékařská komora a Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů rozhodly, že za nejisté epidemické situace se nebude konat Reprezentační ples lékařů českých, plánovaný na 29. ledna 2022. Ze stejných důvodů i nadále nemůže ČLK pořádat žádné vzdělávací akce prezenčním způsobem. Moc nás to všechny mrzí,“ uvedl.

Rozepsal se pak o léku zvaném molnupiravir, jenž již dorazil do Česka. „Antivirotikum Lagevrio (molnupiravir) je již dostupné i v České republice. Nemocnice mohou zasílat objednávky distributorovi – společnosti Phoenix. V Čechách bude distribuován do nemocničních lékáren od pondělí 20. 12. 2021, do moravských nemocnic nejspíše od středy 22. 12. 2021, celkem bude k dispozici 14.400 kusů. Věříme, že by tato dodávka mohla ulevit infuzním místům podávajícím monoklonální protilátky.“

Pak se obšírně rozepisuje o virové variantě omikron. „Dle údajů, které jsou k dispozici, je velmi pravděpodobné, že varianta omikron se v průběhu příštích několika týdnů, pravděpodobně v lednu či v únoru, stane dominantní variantou viru SARS-CoV-2 v Evropě a v USA. Je důležité se na ni náležitě připravit. Omikron je 2–3krát více infekční nežli varianta delta. Zatímco většina států západní Evropy v souvislosti s touto hrozbou zavádí důrazná protiepidemická opatření (lockdown), naše nová vláda se rozhodla po Vánocích již stav nouze neprodlužovat a místo nařízení omezujících kontakty mezi lidmi hodlá spoléhat na to, že se všichni lidé najednou začnou chovat zodpovědně. Omikron obchází imunitu po očkování. Zveřejněné studie ukazují snížení neutralizační aktivity po prodělání nemoci či po dvou dávkách vakcíny Pfizer. Ochranný účinek dvou dávek vakcíny Pfizer po 5 měsících od podání proti variantě omikron klesá na přibližně 35 procent. Dobrou zprávou je, že lidé s posilující třetí dávkou vakcíny vykazují výrazně lepší hodnoty,“ sděluje Kubek, že varianta omikron však častěji obchází imunitu získanou po prodělané infekci předchozími variantami viru SARS-CoV-2. 

„Varianta omikron může představovat závažný problém, a to i v případě, že její patogenita a smrtnost budou srovnatelné s variantou delta, případně i nižší. Je to dáno předpokládaným vysokým počtem případů. I malé procento z velkého čísla je velký počet případů, které mohou představovat podstatný problém pro zdravotní zařízení. Omikron bude pravděpodobně způsobovat častější infekce u lidí v mladších věkových kategoriích a u dětí. Varianta omikron bude nebezpečná obzvláště pro jedince bez postinfekční a postvakcinační imunity. Monoklonální protilátky od firem Regeneron a Eli Lilly, které jsou v současné době v ČR k dispozici, nejsou proti variantě omikron účinné,“ sdělil Kubek.

„Dá se očekávat, že prodělání nemoci i očkování budou poskytovat signifikantní míru ochrany proti vážnému onemocnění způsobenému variantou omikron. Zvýšený stupeň ochrany bude zřejmě poskytovat: prodělání infekce variantou delta v posledních třech měsících, posilující dávka vakcíny aplikovaná v posledních třech měsících, hybridní imunita získaná proděláním nemoci a očkováním (v jakémkoli pořadí),“ shrnul Kubek závěrem.

Celý dopis prezidenta ČLK Milana Kubka:

Vážené kolegyně a kolegové,

   počty nově diagnostikovaných případů nemoci Covid-19 v ČR již dva týdny klesají, což je jistě dobrá zpráva stejně jako pokles počtu aktuálně nemocných zdravotníků. Tímto konstatováním však výčet dobrých zpráv prakticky končí. V nemocnicích sice oficiálně neleží 7 000 pacientů, ale jen cca. 5 000 pacientů s covidem, z toho necelá tisícovka na JIP. Ve skutečnosti je však k tomuto počtu třeba připočítat20 % (v nejpostiženějších krajích až 30 %) pacientů, kteří jsou již covid negativní, ale jejich zdravotní stav způsobený covidem i nadále vyžaduje hospitalizaci. Také tito pacienti blokují lůžka. Zdravotníci jsou vyčerpaní z práce a otrávení z útoků, kterým jsme vystaveni. 

   Rozhodnutí neprodloužit nouzový stav považuji za zbytečný hazard. Vláda se místo nařizování hodlá spoléhat na zodpovědnost lidí, a to i těch, kteří nařízení nedodržovali, ani když byla povinná. Optimismus, že tito lidé se najednou začnou chovat zodpovědně, když je k tomu nic nebude nutit, tak ten tedy rozhodně nesdílím. Vláda chce zároveň bedlivě sledovat situaci. To je jistě v pořádku. Jen je vhodné připomenout, že až znovu začnou růst počty nemocných, tak už bude zase pozdě.

   Vyspělé státy Západní Evropy nyní přijímají protiepidemická opatření (různé formy tzv. lockdownu), aby omezily kontakty mezi lidmi a tím alespoň zbrzdili šíření vysoce nakažlivé omikron varianty viru. My půjdeme znovu svojí tzv. českou cestou, bez ohledu na to, kolikrát jsme si na ní již natloukli nos.

   Omikron varianta viru je nakažlivější, do značné míry obchází imunitu získanou proděláním infekce předchozími mutacemi i imunitu získanou po dvou dávkách očkování. Navíc na variantu omikron neúčinkují některé druhy monoklonálních protilátek, které v ČR používáme. Nové antivirotikum Molnupiravir účinné je, ale pokud by se epidemie s novou variantou znovu rozjela, budeme potřebovat statisíce dávek, které zatím nemáme.

   Z výše uvedeného vyplývá jediné, musíme se připravit na nejhorší.

ČLK důrazně vyzývá všechny lékaře, aby respektovali odborná doporučení, která komora zveřejňuje

   Představenstvo České lékařské komory plně v souladu s doporučeními Vědecké rady ČLK a relevantních odborných autorit prosazuje vědeckou medicínu založenou na důkazech. 

   Představenstvo ČLK znovu důrazně vyzývá všechny lékaře, aby respektovali odborná doporučení, která ČLK zveřejňuje. Žádáme všechny lékaře, aby podporovali očkování včetně podávání tzv. posilovacích dávek očkování a aby neškodili svým pacientům šířením nepodložených pochybností o účinnosti a bezpečnosti očkování. Zároveň vyzýváme všechny zdravotníky, aby se nechali naočkovat a přeočkovávat. 

Představenstvo ČLK se distancuje od aktivity tzv. „Paralelní lékařské komory“, která není žádnou názorovou platformou uvnitř České lékařské komory, jak se snaží tvrdit skupinka aktivistů, kteří zneužívají jméno a znak České lékařské komory k tomu, aby svým aktivitám dodali zdání serióznosti.

Reprezentační ples lékařů českých z epidemiologických důvodů zrušen

   Česká lékařská komora a Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů rozhodly, že za nejisté epidemické situace se nebude konat Reprezentační ples lékařů českých, plánovaný na 29. ledna 2022. Ze stejných důvodů i nadále nemůže ČLK pořádat žádné vzdělávací akce prezenčním způsobem. Moc nás to všechny mrzí.

Molnupiravir dorazil do ČR

   Antivirotikum Lagevrio (molnupiravir) je již dostupné i v České republice. Nemocnice mohou zasílat objednávky distributorovi – společnosti Phoenix. V Čechách bude distribuován do nemocničních lékáren od pondělí 20.12.2021, do moravských nemocnic nejspíše od středy 22.12.2021, celkem bude k dispozici 14 400 kusů. Věříme, že by tato dodávka mohla ulevit infuzním místům podávajícím monoklonální protilátky.

   Další informace včetně SPC k preparátu Lagevrio a aktualizovaného Doporučení Společnosti infekčního lékařství k ambulantní léčbě nemoci Covid-19naleznete zde:

ČLK > / ČLK / Aktuality/ Molnupiravir dorazil do ČR (lkcr.cz)

Varianta omikron přichází - připravte se

   Dle údajů, které jsou k dispozici, je velmi pravděpodobné, že varianta omikron se v průběhu příštích několika týdnů, pravděpodobně v lednu či v únoru, stane dominantní variantou viru SARS-CoV-2 v Evropě a USA. Je důležité se na ni náležitě připravit.

   Omikron je 2–3krát více infekční nežli varianta delta. Zatím co většina států Západní Evropy v souvislosti s touto hrozbou zavádí důrazná protiepidemická opatření (lockdown), naše nová vláda se rozhodla po Vánocích již stav nouze neprodlužovat a místo nařízení omezujících kontakty mezi lidmi hodná spoléhat na to, že se všichni lidé najednou začnou chovat zodpovědně. 

   Omikron obchází imunitu po očkování. Zveřejněné studie ukazují snížení neutralizační aktivity po prodělání nemoci či po dvou dávkách vakcíny Pfizer. Ochranný účinek 2 dávek vakcíny Pfizer po 5 měsících od podání proti variantě omikron klesá na přibližně 35 procent. Dobrou zprávou je, že lidé s posilující třetí dávkou vakcíny vykazují výrazně lepší hodnoty.

   Varianta omikron častěji obchází imunitu získanou po prodělané infekci předchozími variantami viru SARS-CoV-2. 

Varianta omikron může představovat závažný problém, a to i v případě, že její patogenita a smrtnost budou srovnatelné s variantou delta, případně i nižší. Je to dáno předpokládaným vysokým počtem případů. I malé procento z velkého čísla je velký počet případů, které mohou představovat podstatný problém pro zdravotní zařízení.

   Omikron bude pravděpodobně způsobovat častější infekce u lidí v mladších věkových kategoriích a u dětí. Varianta omikron bude nebezpečná obzvláště pro jedince bez postinfekční a postvakcinační imunity.

   Monoklonální protilátky od firem Regeneron a Eli Lilly, které jsou v současné době v ČR k dispozici, nejsou proti variantě omikron účinné.

  Dá se očekávat, že prodělání nemoci i očkování budou poskytovat signifikantní míru ochrany proti vážnému onemocnění způsobenému variantou omikron. Zvýšený stupeň ochrany bude zřejmě poskytovat:

- prodělání infekce variantou delta v posledních třech měsících,

- posilující dávka vakcíny aplikovaná v posledních třech měsících,

- hybridní imunita získaná proděláním nemoci a očkováním (v jakémkoli pořadí).

Doporučení, co dělat, naleznete na stránkách Mezioborové skupiny pro epidemické situace MeSES:

Stanovisko k variantě omikron – MeSES

S kolegiálním pozdravem   MUDr. Milan Kubek – prezident ČLK

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…