Kubice požádal o vyšetření nátlaku Kalouska na vyšetřovatele CASA

03.07.2012 20:41

Ministra vnitra Jana Kubiceho zajímá, proč vyšetřovatel kauzy letadel CASA Jiří Mazánek označil telefonát ministra financí Miroslava Kalouska (TOP09) jako nátlak. Už minulý týden pověřil policejního prezidenta Petra Lessyho, aby kontakt politika s policistou prověřil.

Kubice požádal o vyšetření nátlaku Kalouska na vyšetřovatele CASA
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

„Pan ministr se o telefonickém kontaktu ministra Kalouska s vyšetřovatelem dozvěděl až z médií. Požádal proto policejního prezidenta o posouzení, zda k takovému nátlaku či ovlivňování vyšetřování skutečně došlo a o poskytnutí informace o výsledku tohoto posouzení,“ cituje server iHned.cz mluvčího ministerstva vnitra Pavla Nováka. Ten taky dodává, že zatím odpověď od policejního prezídia nedostali.

Vyšetřovatel Jiří Mazánek má na starosti kauzu údajně předraženého nákupu armádních letadel CASA, ve které figuruje bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP09). Mazánek si přeje její vydání.

Jenže proti němu stojí její stranický kolega ministr financí Miroslav Kalousek. Parkanovou totiž šéf financí brání nejvíce. To mělo vygradovat koncem června, kdy Mazánkovi zatelefonoval a sdělil, že u policie končí. Mazánek tvrdí, že na něj tímto Kalousek vyvíjel nátlak. Pořídil si proto z hovoru zápis a ten předal nadřízeným.

Jenže Kalousek celou věc včetně toho, že se snaží ovlivnit či zastavit vyšetřování, popírá. Místo toho tvrdí, že chtěl pouze vyšetřovateli oznámit, že předal státnímu zastupitelství posudek ministerstva financí.

"Verze pana Mazánka mne zajímá, abych měl objektivní obraz o situaci. V žádném případě ale nechci zasahovat do trestního řízení, spis je dozorován vrchním státním zastupitelstvím a pouze to je oprávněno udělovat ve věci pokyny," uvedl pro server iHned.cz policejní prezident Lessy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…