Kulhánek chce řešit hlavně Rusko. Začne hovorem s šéfem NATO

21.04.2021 17:16

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl do čela resortu diplomacie Jakuba Kulhánka. „Chci prosazovat české národní zájmy,“ nechal se slyšet mimo jiné Kulhánek. Zároveň hovořil i o tom, že hlavním tématem pro naši zahraniční politiku je Rusko.

Kulhánek chce řešit hlavně Rusko. Začne hovorem s šéfem NATO
Foto: Hana Brožková
Popisek: Jakub Kulhánek, ministr zahraničních věcí

Anketa

Pokud by se potvrdilo, že sklad ve Vrběticích vyhodili do vzduchu Rusové, byl by to pro vás akt státního terorismu?

9%
88%
hlasovalo: 19121 lidí

„Pan ministr je jmenován do funkce v těžké době. V situaci, kdy bude hned řešit věci národního zájmu. A to jednak ho čeká setkání s ruským velvyslancem, kde Česká republika musí reagovat na neoprávněné vyhoštění našich diplomatů. Dále ho samozřejmě čeká debata s našimi spojenci, kde samozřejmě žádáme o podporu našich kroků proti tomuto bezprecedentnímu teroristickému útoku na našem území,“ poznamenal Babiš při uvádění ministra Kulhánka do úřadu. 

„Budeme s panem ministrem spolupracovat při oslovování našich spojenců na podporu našich kroků. A hlavně při evropské agendě v rámci blížící se Evropské rady a při přípravě českého předsednictví v roce 2022,“ popřál Babiš ministrovi hodně zdaru. 

„Toto vůbec není snadná doba pro českou zahraniční politiku. Přistupuji proto k funkci ministra zahraničí s velkou pokorou a zodpovědností. Vím ale, že v takto nelehké misi se mohu zde na Ministerstvu zahraničí i na našich úřadech v zahraničí opřít o zkušené diplomaty. Řadu z nich osobně znám. Vím, že vás asi nejvíce zajímají současné rusko-české vztahy a jejich vývoj. Nicméně chci v tuto chvíli nejdříve pohovořit o prioritách, se kterými přicházím na tento úřad,“ zahájil Kulhánek.

„Tou první prioritou je kontinuita naší zahraniční politiky. Chci prosazovat české národní zájmy. Včetně aktivní ekonomické diplomacie v úzké spolupráci s podnikatelskými svazy. A také chci řešit aktuální témata, spojená s covidem a cestováním. Má druhá priorita je plnění našich závazků v rámci Evropské unie a Severoatlantické aliance, protože tyto organizace jsou klíčové pro naši bezpečnost a prosperitu. Zároveň musíme v těchto organizacích vystupovat sebevědomě. A za třetí je nutné, aby naše zahraniční politika mluvila jedním hlasem. Ministr zahraničí by se měl snažit hledat cesty k dohodám nejenom v zahraničí, ale i mezi aktéry na domácí scéně, byť se to může zdát někdy složité. Mimochodem: byl to můj slavný předchůdce Jan Masaryk, který řekl: ideální demokracie, to je hledání společného jmenovatele všech názorů. Momentálně je hlavním tématem pro naši zahraniční politiku Rusko,“ pokračoval Kulhánek.

„Česko-ruské vztahy teď vstoupily do mimořádně složité etapy. To nemůže těšit žádného ministra zahraničí. Není to však vina České republiky. Rozhodli jsme se jako suverénní země a jednali jsme rázně. Rozprášili jsme síť agentů ruských tajných služeb, ruský Rosatom nebude osloven v souvislosti s dostavbou Dukovan a v příštích dnech budeme řešit další postup směrem k Rusku. A to i ve spolupráci s našimi zahraničními partnery. Dnes již mám naplánovaný videorozhovor s generálním tajemníkem Stoltenbergem, následně na 18. hodinu, jak o tom hovořil již pan premiér, jsem si na Ministerstvu zahraničí předvolal ruského velvyslance. A hned zítra ráno mě čeká brífink pro velvyslance členských států NATO, kde je seznámím s detaily výbuchu ve Vrběticích. Do konce týdne chci hovořit s některými ministry zahraničí EU a NATO,“ sdělil Kulhánek.

„Dejte mi prosím pár dní, chci se sejít se svými nejbližšími spolupracovníky a naplánovat své další kroky v úřadu,“ dodal Kulhánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…