Kultura má na příští rok málo peněz, spílá Sobotka Hermanovi

22.06.2014 19:58

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ostřeluje své koaliční partnery. Vyslal poslední varování k ministryni spravedlnosti Heleně Válkové (ANO) a teď se pustil do ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). Prý málo bojuje s ministrem Andrejem Babišem (ANO) o peníze. Informuje o tom Česká televize.

Kultura má na příští rok málo peněz, spílá Sobotka Hermanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Ministerstvo kultury má v příštím roce obdržet jen 5,2 miliardy korun, což je nejméně od roku 2008. A to se velmi nelíbí předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi. „Byl bych nerad, kdyby Ministerstvo kultury zůstalo z hlediska přípravy státního rozpočtu popelkou," uvedl premiér a vyslal tak varování ministrovi kultury Danielu Hermanovi. Ten bude muset sehnat peníze např. na plánované navýšení platů státních zaměstnanců o tři a půl procenta. V případě Hermanova rezortu se to týká tisíců lidí.

Ministr ale tvrdí, že na platy peníze mít bude, protože má prý od ministra financí Andreje Babiše přislíbeno dalších 112 milionů korun. Babiš to ale odmítl potvrdit. Uvedl pouze, že se s jednotlivými ministry schází a o jejich požadavcích jednají.

Jednání s ministry své vlády plánuje i Sobotka. Po jejich skončení se můžeme teoreticky dočkat i personálních změn ve vládě. Křeslo se již dnes kývá např. pod ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…