Kundra: Rusové si mysleli, že se o nich neví. Ale BIS je sledovala. Rozváželi techniku auty ambasády

22.10.2019 10:12

Bezpečnostní informační služba (BIS) a Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) loni odhalily a rozbily síť, kterou v Česku vytvářela ruská zpravodajská služba FSB. Na bezpečnostní konferenci ve Sněmovně to uvedl ředitel BIS Michal Koudelka, napsala ČTK. Ruské velvyslanectví v Praze popřelo, že by mělo něco společného s „nějakou agenturní sítí“.

Kundra: Rusové si mysleli, že se o nich neví. Ale BIS je sledovala. Rozváželi techniku auty ambasády
Foto: archiv OK
Popisek: Novinář časopisu Respekt Ondřej Kundra

Koudelka uvedl, že síť v České republice budovala ruská Federální bezpečnostní služba (FSB). Síť byla financována z Ruska a ruské ambasády a měla prostřednictvím sítě serverů útočit na cíle v Česku i na české zahraniční partnery.

Ruské velvyslanectví se proti zveřejněným informacím ohradilo. „Spekulace, které se objevily v českých mediích, ohledně jakési ‚ruské agenturní síti‘, která prý působila v ČR, a její spojitosti s velvyslanectvím Ruska nemají se skutečností nic společného,“ píší ruští diplomaté na sociální síti Facebook.

„Síť byla totálně rozbita a zdecimována díky výborné práci NCOZ. Vyšetřování dále pokračuje. Zabránili jsme této aktivitě z území České republiky, která byla součástí dalšího řetězce, který Rusové využívali a připravovali k využití v jiných zemích Evropy,“ řekl ve Sněmovně šéf kontrarozvědky Koudelka.

„Ta kauza je pořád v trestním řízení, tudíž v této chvíli se nemůžeme k podrobnostem blíže vyjadřovat,“ uvedl ředitel NCOZ Jiří Mazánek. Potvrdil pouze, že NCOZ spolupracuje na kauze s kontrarozvědkou.

Ruské a čínské tajné služby označil Koudelka za hlavní dlouhodobou hrozbu pro Česko. Ruští zpravodajci v ČR získávají řadu cenných informací z běžných rozhovorů s lidmi pohybujícími se kolem diplomacie a politiky. Číňané podle Koudelky postupují jinak, nejčastěji zvou vědce, politiky a další lidi do své země, kde se na ně snaží působit a získat od nich informace.

Novinář Respektu Ondřej Kundra k tomu v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV poznamenal, že Rusové budovali síť, se kterou šli proti zájmům České republiky i proti zájmům Evropské unie.

Ti lidé, tady působili nějakou dobu, která nebyla úplně krátká, tajně. Poměrně dlouhou dobu se domnívali, že nikdo o jejich špionážní činnosti neví. Nebyla to ovšem pravda, protože se na ně zaměřovala právě BIS ve spolupráci s detektivy z NCOZ, kteří tedy monitorovali jejich činnost, a v nějakou dobu, když to seznali za vhodné a důležité, udělali akci, proti téhleté buňce (ruské FSB). Ti lidé, ti špioni, kteří tady působili pod krytím, byli zadrženi, kontaktováni, museli podat nějaké výpovědi, nějaká svědectví, reagovat na konkrétní otázky, co tady děli, co tajili,“ popisoval Kundra s tím, že několika členům této buňky bylo řečeno, že nejsou na území České republiky vítáni, jsou slova nežádoucí a ti odešli z naší vlasti pryč. Pravděpodobně do Ruska.

„Co já považuji za důležité, že stále nebyla zodpovězena otázka, protože tady část lidí z téhleté sítě mohla zůstat, protože měla trvalý pobyt v České republice nebo nějaká jiná povolení, jak to, že tato povolení dostali? Neselhalo v tom ministerstvo vnitra?“ ptal se Kundra.

Špioni se snažili vést na první pohled zcela normální život, aby na sebe nestrhávali pozornost, ale vedle toho používali i speciální vybavení. Toto vybavení mohlo být podle Kundry dopraveno do Česka s pomocí ambasády Ruské federace v Česku.

„Část techniky, kterou chtěli používat na tu špionážní činnost, byla podle všeho dopravena z Ruské federace. Na té dopravě se zřejmě nějakým způsobem podílela ruská ambasáda v Praze. K převozu té techniky byla zřejmě využita diplomatická auta ruské ambasády,“ uvedl doslova Kundra s tím, že podle odhadů asi třetina ze 120 zaměstnanců ambasády spolupracuje s ruskými tajnými službami. Vedle toho se po české republice pohybují i špioni bez diplomatického krytí.

Připomněl také, že Koudelka o rozbití této sítě mluvil už na jaře, když prezident Miloš Zeman nařkl české agenty, že nic nedělají. Snažil se tehdy vysvětlit, že zpravodajci opravdu nespí. Ani napodruhé však neprozradil mnoho, protože jde o citlivé informace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…