Květnová Velká cena Pardubic v atletice handicapovaných letos s rekordní účasti

19.05.2023 7:23 | Komerční článek

První květnovou neděli uspořádal spolek Atletika Bez Bariér Velkou cenu města Pardubic v atletice handicapovaných. Na akci se přihlásilo rekordních 150 závodníků a padlo zde osm českých rekordů. ERA je již pátým rokem partnerem akce.

Květnová Velká cena Pardubic v atletice handicapovaných letos s rekordní účasti
Foto: ERA
Popisek: Velká cena Pardubic v atletice handicapovaných

Již po 26. se na Městském atletickém stadiónu v Pardubicích na Dukle sešli handicapovaní sportovci, aby poměřili své síly v atletických disciplínách v poli i na dráze. Absolvovali soutěže ve vrhačských disciplínách (vrh koulí, hod diskem, oštěpem a kuželkou) a v závodech v běhu či jízdě.

Velká cena Pardubic v atletice handicapovaných patří mezi vybrané sportovní akce podporované Národní sportovní agenturou. Pořadatelům z domácího spolku Atletika Bez Bariér Pardubice se letos přihlásilo rekordních 150 závodníků na více než 300 jednotlivých startů. Účastnili se čeští reprezentanti, zahraniční závodníci ze Spojených arabských emirátů a ze Slovenska, ale také úplní nováčci včetně dětí a rodinných příslušníků.

Kromě účastnického rekordu bylo překonáno devět rekordů výkonostních: osm českých a jeden slovenský. Výkon Slováka Dušana Laczka v hodu diskem posunul stávající slovenský rekord o více než 1,5 m; je v tuto chvíli lepší než stávající evropský rekord a o jeho uznání bude rozhodovat Světová paraatletická asociace. Závod byl sankcionovaný, takže výsledky atletů s licencí poputují do světového žebříčku.

O nové české rekordy se postarali Anička Muziková ze Sportovního klubu Jedličkova ústavu v Praze v hodu kuželkou, domácí atleti Bez Bariér David Skotnica a Martin Adamčík ve vrhu koulí, Martin rovněž posunul český rekord v hodu oštěpem. V hodu kuželkou mužů překonal český rekord další sportovec SC Jedličkova ústavu Praha František Serbus, v hodu diskem Martin Dvořák z Elite Handicap Sport a padl také jeden dorostenecký rekord, z nějž se radoval domácí Michal Tereska v hodu diskem. Kromě rekordů v poli byl pokořen i rekord na dráze, konkrétně v běhu na 100 m zásluhou ostravského Ondřeje Bartoška.

Pardubický oddíl hendikepovaných atletů je jeden z největších a nejaktivnějších v České republice. Jeho mítinky mívají hvězdné obsazení včetně paralympijských vítězů a českých reprezentantů. Nejznámější pardubickému publiku je domácí Jaroslav Petrouš, který za svou kariéru posbíral řadu rekordů v hodu diskem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…