Kvůli incidentu v Kerči to graduje: Ukrajina ve válečném stavu. Zajatí ukrajinští námořníci se na ruském videu přiznali k provokaci, ale...

27.11.2018 17:05

V neděli zadržely ruské ozbrojené síly v Azovském moři tři ukrajinské lodě. V Ukrajině byl kvůli tomu vyhlášen válečný stav. Ukrajinský prezident Petro Porošenko se obává, že Rusko může pokračovat v agresivních akcích vůči Ukrajině. Ruská strana zveřejnila video se třemi námořníky, kteří se přiznávají, že ruské ozbrojené síly vyprovokovali k útoku. Kyjevská vláda okamžitě kontrovala, že námořníci byli k prohlášení donuceni.

Kvůli incidentu v Kerči to graduje: Ukrajina ve válečném stavu. Zajatí ukrajinští námořníci se na ruském videu přiznali k provokaci, ale...
Foto: wikipedia
Popisek: Krymský poloostrov.

Šéf ukrajinské tajné služby SBU Vasyl Hrycak prozradil, že na palubě jedné z napadených lodí se nacházeli také agenti této ukrajinské tajné služby a jeden z nich byl vážně zraněn. Ruská strana tvrdí, že byla k útoku na ukrajinské lodě vyprovokována samotnými Ukrajinci. Ruská federace uveřejnila video, v němž se tři ukrajinští námořníci přiznávají, že ruské lodě skutečně k útoku vyprovokovali. Ukrajinská strana okamžitě oznámila, že její námořníci byli k takovéto výpovědi donuceni. Informovala o tom Česká televize s odvoláním na další zdroje.

Poté, co ukrajinský parlament potvrdil vyhlášení válečného stavu, napětí v regionu ještě vzrostlo. Německá kancléřka Angela Merkelová chce sehrát roli prostředníka mezi oběma znepřátelenými stranami. Český prezident Miloš Zeman popřál Merkelové v této snaze mnoho zdaru.

S Merkelovou hovořil ruský prezident Vladimir Putin, který veškerou vinu za ozbrojený incident svalil na bedra Ukrajiny. Západní státy však mají častěji za to, že agresorem bylo spíše Rusko a zvažují i zavedení dalších sankcí. Putin v této souvislosti varoval Merkelovou před neuváženými kroky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…