Kvůli podivné výroční zprávě Romské demokratické strany padlo trestní oznámení

12.05.2016 11:53

Předseda sněmovního kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM) podal trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli výroční finanční zprávě Romské demokratické strany. Poslanci z výboru, který má kontrolu zpráv na starosti, se domnívají, že obsahuje zfalšovanou zprávu auditora. Proto na předchozím jednání Koníčka pověřili, aby trestní oznámení podal. Podle dřívějšího vyjádření předsedy strany Miroslava Tancoše může za vše bývalá najatá účetní.

Kvůli podivné výroční zprávě Romské demokratické strany padlo trestní oznámení
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Poslanec Vladimír Koníček

Pod zprávou auditora k účetní závěrce strany je podepsán auditor, který je již rok a půl vyškrtnut ze seznamu auditorů. Zpráva podle Koníčka navíc neobsahuje originál razítka, ale razítko vystřižené z jiného dokumentu. Předseda RDS Tancoš již dříve řekl ČTK, že vše zapříčinila najatá externí účetní, která podle něj použila podklady z předchozích let a peníze určené na auditora zpronevěřila.

Výbor se dnes zabýval kontrolou výročních finančních zpráv politických stran a hnutí za loňský i předloňský rok. Strany v nich informují o svém hospodaření i o svých sponzorech. Úplnou zprávu za loňský rok podalo 126 z celkem 244 stran a hnutí. Podala ji i Unie Svobody – Demokratická unie, která již neexistuje.

Neúplnou zprávu za loňský rok předložila například Národní demokracie vedená Adamem B. Bartošem nebo hnutí Řád národa, jehož řady nedávno rozšířil dosavadní poslanec Úsvitu Karel Fiedler. Neúplné zprávy za loňský rok předložilo celkem 13 subjektů. Dvanácti z nich za to hrozí pozastavení činnosti, poslední z nich, Česká strana národně sociální, je v insolvenčním řízení a už je navržená na zrušení. Pozastavení činnosti hrozí i dalším 69 stranám a hnutím, které zprávu za loňský rok nepředložily vůbec.

Návrh na pozastavení činnosti by měla podat vláda Nejvyššímu správnímu soudu na žádost sněmovny. Sněmovna se bude usnesením kontrolního výboru zabývat na některé z příštích schůzí.

Výbor také navrhuje zrušit 14 stran, které již mají pozastavenou činnost a zprávu za loňský rok nepředložily vůbec. Jde například o Nezávislé demokraty, v jejichž čele stojí bývalý ředitel TV Nova Vladimír Železný.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …