Kvůli ruské agresi míří do ČR 5 tisíc ukrajinských uprchlíků denně

04.03.2022 6:30

Denně nyní kvůli ruskému napadení Ukrajiny do Česka přichází 5000 migrantů, před zhruba měsícem to bylo úhrnné číslo za celý měsíc.

Kvůli ruské agresi míří do ČR 5 tisíc ukrajinských uprchlíků denně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vyjádření podpory Ukrajině od Rusů žijících v Česku

Uvedl to ve čtvrtek ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) po mimořádném jednání vlády, na kterém se ministři zabývali přípravou změn legislativy. Část pravidel pro uprchlíky se podle Rakušana zjednoduší už od pátku, kdy začne platit nouzový stav.

Vláda dnes podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) schválila možnost využití státních hmotných rezerv k řešení následků migrační vlny z Ukrajiny. „Zásoby státu potřebné ke zvládnutí velké migrační vlny budou moci být na základě tohoto rozhodnutí bezúplatně poskytovány pro potřeby základních složek integrovaného záchranného systému či pro humanitární účely," stojí v tiskové zprávě Úřadu vlády.

Systém práce asistenčních center ve všech krajích, kam uprchlíci směřují kvůli prvnímu kontaktu s úřady, je podle Rakušana nastaven velmi dobře. „Samozřejmě jsou některá úzká hrdla," uvedl s tím, že problémy řeší operativně.

Ministři dnes podle premiéra Petra Fialy (ODS) vyslechli na jednání informaci od bezpečnostních složek, probrali, jaké jsou další scénáře, a „diskutovali o jízdním řádu příprav předpisů pro pomoc lidem, kteří utíkají do Česka před válkou na Ukrajině".

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky dnes oznámil, že z Ukrajiny za týden od zahájení ruské invaze uprchlo více než milion lidí, což je více než dvě procenta populace. Nejvíc uprchlíků míří do Polska, podle polské pohraniční stráže jich tam dosud dorazilo přes 575.000. Druhý nejvyšší počet uprchlíků je v Maďarsku - podle středečních údajů přes 133.000 lidí. Bezmála 100.000 uprchlíků registruje Moldavsko. Pro srovnání, v roce 2015, kdy vrcholila evropská migrační krize, dorazilo různými cestami do Evropy více než milion lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…