Kvůli výrokům primátora Hřiba ruší Čína vystoupení umělců spjatých s Prahou

28.04.2019 20:38

Čína ruší vystoupení českých kulturních institucí, jejichž název je spojen s Prahou. Čínské úřady tak reagují na některá prohlášení pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). ČTK to dnes v Pekingu řekl ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) v souvislosti s jednáními, která v Číně vedl. V Pekingu se setkal se svým protějškem Luo Šu-kangem. Vyjádření primátora Hřiba ČTK zjišťuje.

Kvůli výrokům primátora Hřiba ruší Čína vystoupení umělců spjatých s Prahou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský primátor Zdeněk Hřib

S čínským ministrem kultury Staněk mluvil mimo jiné o spolupráci na kulturních projektech, nad kterými mají záštitu příspěvkové organizace českého Ministerstva kultury, jako třeba Národní muzeum nebo Pražský filharmonický sbor. Právě pražští filharmonici podle Staňka musejí řešit problém se svými vystoupeními. Poznamenal, že poté, co čínské úřady zaznamenaly některá prohlášení Hřiba, se zejména instituce, které mají v názvu „pražský“, setkávají s rušením svých vystoupení. Což je právě případ Pražského filharmonického sboru.

Anketa

Jste spokojeni s našimi vztahy s Čínou?

68%
hlasovalo: 10683 lidí
Staněk se podle svých slov tomuto tématu se svým ministerským kolegou krátce věnoval. „Bude to složitější diplomatické jednání, protože je potřeba čínské straně vysvětlit, že nejde o orchestr pražský, ale že jde o instituci, která je zřizována Ministerstvem kultury,“ poznamenal ministr.

Pražský magistrát byl zmiňován v souvislostech s Čínou od nástupu nové koalice několikrát. Praha se například opět rozhodla v březnu vyvěšovat na budovu magistrátu tibetskou vlajku. Pozvání k setkání také dostal předseda tibetské exilové vlády Lobsang Sangay.

Vedení města začalo rovněž jednat s Pekingem o změně tzv. sesterské smlouvy, kterou s čínským městem uzavřelo minulé vedení Prahy. Z něho chce současné vedení Prahy odstranit bod, kterým Praha uznává jednotnou Čínu.

Hřib také nedávno oznámil, že čínský velvyslanec usiloval na novoročním setkání pražského primátora s diplomatickým sborem o odchod tchajwanského diplomata. Což Hřib odmítl. Hlavní město to oznámilo na konci března poté, co stejné čínské žádosti při setkání s diplomaty vyhovělo Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…