Kyjevem znovu otřáslo násilí

01.04.2014 12:45

Velitelé ukrajinského ultrapravicového hnutí Pravý sektor dnes vyklidili svůj hlavní štáb v hotelu Dnipro v centru Kyjeva a přesunuli se na předměstí. Oznámil to ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov. Přesunu předcházel incident, při němž v pondělí večer v centru města utrpěli tři lidé zranění při střelbě vyprovokované jedním z bojovníků Pravého sektoru. Pachatel se později vzdal policii.

Kyjevem znovu otřáslo násilí
Foto: archiv red, tan
Popisek: Protesty na Ukrajině

Hotel, v němž se štáb radikálních nacionalistů nacházel tři měsíce, opustilo vedení Pravého sektoru beze zbraní. „V doprovodu policistů nastoupili do autobusů a odjeli do jednoho ze svých táborů na předměstí," řekl ministr Avakov. Vyklizené prostory prohlíží policie, celý objekt je už od pondělí obklíčen.

Náměstí Nezávislosti střeží pravicoví radikálové

Incident se odehrál v pondělí večer před restaurací Mafia asi sto metrů od náměstí Nezávislosti, kde jsou nadále barikády a který stále střeží síly sebeobrany hlásící se k Pravému sektoru. Avakov oznámil, že mezi zraněnými jsou dva ozbrojenci sebeobrany a kyjevský místostarosta Bohdan Dubas. Zranění dvou osob jsou prý vážná.

Pachatelem je 33letý muž, který byl v okamžiku incidentu opilý. Důvody incidentu policie nezná, podle prohlášení Pravého sektoru nešlo o politický spor, ale „běžnou hádku".

Pravý sektor vyvolal v posledních dnech v zemi opět napětí poté, co jeden z jeho předáků Oleksandr Muzyčko zemřel při přestřelce s policií, která ho chtěla zadržet kvůli kriminalitě. Radikálové se kvůli tomu dožadují demise Avakova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…