LGBTQ+. Čím mladší, tím více písmenek, ukázal průzkum

17.03.2024 10:50 | Monitoring

Doba nese své plody. Ženy generace Z, tedy v rozmezí věku 18 až 26 let, se k příslušnosti LGBT hlásí už bezmála v 30 %. Oproti začátku tisíciletí se jedná o dvojnásobný nárůst, hlásí nadnárodní analytická a poradenská společnost Gallup, která provedla výzkum mezi 12 tisíci respondenty. „Zdá se, že dochází k velkému růstu,“ řekl k průzkumu vedoucí redaktor agentury Jeffrey Jones. A dodal, že růst bude pokračovat.

LGBTQ+. Čím mladší, tím více písmenek, ukázal průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Duhový průvod na Letenskou pláň završil LGBT+ festival Prague Pride

Procento dospělých lesbiček, gayů, bisexuálů, transgender a queer v USA stále roste a v roce 2023 dosáhlo historického maxima 7,6 %, hlásí výsledky průzkumu agentura Gallup. Z 12 tisíc respondentů, rozdělených podle pohlaví, průzkum ukázal, že ženy byly téměř dvakrát častěji než muži identifikované jako LGBT.

Anketa

Vzpomínáte na prezidenta Billa Clintona v dobrém?

6%
88%
hlasovalo: 15689 lidí
„Bisexuálové tvořili nejvyšší procento LGBTQ respondentů, a to 57,3 % — neboli 4,4 % všech dotázaných dospělých. Gayové představovali 18,1 % LGBTQ respondentů, lesby 15,1 % a transgender osoby 11,8 %,“ citoval z průzkumu server ABCNews.

Gallup rozdělil respondenty nejen podle pohlaví, ale i podle věku. A poukázal na to, že čím mladší generace, tím vyšší procento lidí, kteří se hlásí k LGBT. „Celkově je u každé mladší generace asi dvakrát vyšší pravděpodobnost, že se identifikuje jako LGBT než generace, která jí předcházela,“ uvádí zpráva společnosti Gallup. U generace seniorů, která je v USA nazývána „tichá generace“, se jedná o jedno procento. Jeden ze sta respondentů tiché generace se hlásí k LGBT. U generace mileniálů se k LGBT hlásí každý desátý ze sta. U generace Z, generace sněhových vloček, jak se jí přezdívá, je to každý pátý ze sta.

„Skupina, která se s největší pravděpodobností identifikuje jako LGBTQ, byly ženy generace Z (ve věku 18 až 26 let), z nichž 28,5 % se v průzkumu označilo jako LGBTQ. Lví podíl z nich, 20,7 %, se identifikovaly jako bisexuálky, následované 5,4 %, které se identifikovaly výhradně jako lesbičky,“ cituje výsledky průzkumu zpravodajský server ABCNews a dodává, že ženy generace Z se identifikují jako LGBT třikrát častěji než muži téže generace.

Od roku 2012, kdy Gallup začal měřit LGBT populaci v USA, kdy se 3,5 % respondentů identifikovalo jako součást komunity, dochází k neustálému nárůstu. Jones očekává, že trend bude pokračovat. „Někdy v příštích 10 až 30 letech dosáhneme 10 procent z nynějších 7,6 procent,“ řekl. Zvyšovat průměr se má i v závislosti na délce dožití tiché generace, která se puritánsky drží své heterosexuality, zmínil Jones.

V roce 2016 proběhl podobný průzkum i v České republice. Prováděl ho Jaroslav Flegr, profesor biologie z pražské Přírodovědecké fakulty. „Ukázalo se, že náš sexuální život je rozmanitější, než si představujeme. Vyšlo nám například, že v populaci je mnohem větší procento homosexuálů, než se předpokládá,“ řekl pro Echo 24 Flegr. Z průzkumu provedeného na 40 tisících respondentech Flegrovi vyšlo, že mezi českými muži je 6,7 % LGBT, mezi ženami dokonce 11,5 %. Z žen, které se označují za heterosexuálky, si homosexuální sex vyzkoušelo 22 %, z heterosexuálních mužů 12 %.

„Ta zažitá čtyři procenta homosexuálů v populaci se tedy ukázala jako silně podhodnocená. Dnes se lidé minimálně v anonymních internetových dotaznících nestydí a nebojí přiznat jinou orientaci a ve výzkumech se to projevilo,“ řekl pro Echo 24 Flegr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Úchylandy - to byla vždy ozdoba alkoholických večírků., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 17.03.2024 12:22:58

|  7 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…