LN: Cienciala chce vytvořit novou těžařskou firmu řízenou státem

05.12.2013 6:09

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala chce vytvořit novou těžařskou společnost s většinovým podílem státu. V materiálu připravovaném pro prezentaci na vládě je to jeho klíčový argument pro prolomení těžebních limitů na Mostecku, napsaly dnešní Lidové noviny. Ty mají dokument k dispozici.

LN: Cienciala chce vytvořit novou těžařskou firmu řízenou státem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Cienciala nyní působí jako vládní zmocněnec pro krizové regiony

Myšlenka na projekt těžařské firmy se státní majoritou vzešla podle LN od firmy Severní energetická, která se oddělila od Czech Coalu Pavla Tykače. Podnikatelé Jan Dienstl a Tomáš Fohler, kteří ji vedou, by se v novém projektu spokojili s menšinovým podílem.

Na další těžbě mají zájem, aby si zajistili budoucí zisky i surovinu pro svou elektrárnu ve Chvaleticích. "Stát by do společné firmy vložil své pozemky na Mostecku, podle přijatého usnesení by však neměly vzniknout žádné nároky na státní rozpočet," doplnily Lidové noviny.

Stát by dostal kontrolu nad těžbou

Podle Ciencialy by stát díky tomuto projektu získal kontrolu nad těžbou. Nová firma by navíc měla být zárukou, že velká část výnosů z těžby půjde do rozvoje Ústeckého kraje. "Tím by stát získal možnost rozhodovat o případné těžbě za dnešními limity, mohl by určovat, komu bude uhlí směrováno podle aktuálních potřeb státu, mohl by více prostředků ze zisku investovat do regionu a především by byl garantem toho, že s vlastníky nemovitostí bude jednáno seriózně," píše se v dokumentu, který na ministerstvu vznikl 22. listopadu. Od té doby čeká na projednání.

Na závěr svého chystaného vystoupení na vládě, jehož plné znění Lidové noviny otiskly, ministr průmyslu a obchodu v demisi vysvětluje, proč by o prolomení limitů měl rozhodnout Rusnokův kabinet. "Protože celý problém není věcný, ale politický, a my jsme vláda nepolitická, nýbrž odborná. Mám vážnou obavu, že pokud tento problém nevyřešíme my, bude to politicky neprůchodné i u příští vlády, tak jako u všech předchozích vlád," dodal Cienciala.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…