LN: Lobbista Kuzmiak končí jako generální konzul v Šanghaji

21.03.2014 6:15

Lobbista Michal Kuzmiak v dubnu skončí na postu generálního konzula v Šanghaji. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) mu neprodlouží smlouvu. Řekl to Lidovým novinám (LN). Kuzmiaka by podle deníku mohl nahradit Richard Krpač, dosavadní obchodní rada na české ambasádě v Pekingu.

LN: Lobbista Kuzmiak končí jako generální konzul v Šanghaji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Oficiálním důvodem pro Kuzmiakův konec má být špatná komunikace s velvyslanectvím v Pekingu, které prý není spokojeno například s tempem, jakým konzulát vydává víza. Zaorálek ale konkrétní důvod neprodloužení Kuzmiakovy smlouvy nesdělil. „Kritizoval jsem už jeho jmenování, protože jsem nechápal, jakou kompetenci a přidanou hodnotu představuje pan Kuzmiak pro diplomacii," řekl LN ministr.

Kuzmiaka prosadil v roce 2012 na post konzula tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). S Kuzmiakem ho pojí dlouholeté přátelství, jejich společným přítelem je také zbrojař Richard Háva. Uvnitř tehdejší vládní koalice tato nominace vyvolávala spor, nelíbila se například bývalému premiérovi Petru Nečasovi (ODS).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…