LNG se netěží, pane ministře... Síkela se chlubil, co dojednal v Kataru. Havlíček protáčel oči, když to četl

21.06.2022 22:41 | Ze sítí

Místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO) se opět pustil do svého nástupce, ministra průmyslu a obchodu Jozef Síkely (za STAN) za to, jakým způsobem řeší energetickou chudobu. Pozastavil se nad jednáním Síkely v Kataru o LNG, o němž člen vlády informoval na sociální sítí a prý ukázal, že energetice v podstatě vůbec nerozumí.

LNG se netěží, pane ministře... Síkela se chlubil, co dojednal v Kataru. Havlíček protáčel oči, když to četl
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Karel Havlíček (ANO)

Delegace tří českých ministrů odletěla do Kataru jednat 19. června o možnostech energetické, obchodní či dopravní spolupráce obou zemí. Česko zastupovali ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Síkela v Kataru podle Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) vystoupil na ekonomickém fóru, účastnil se diskusních panelů či konzultací. Ty mimo jiné zahrnovaly jednání s jeho katarskými protějšky, včetně ministra obchodu a průmyslu a ministra energetiky.

Dnes ministr Síkela na svém twitteru oznámil, že Katar plánuje investovat desítky miliard dolarů do navýšení kapacit těžby LNG. „Katarského ministra energetiky a CEO QatarEnergy J.E. Saada Al-Kaabiho jsem dnes informoval o tom. že Česká republika získala podíl na budovaném LNG terminálu v Nizozemsku, který by mohl být základem naší spolupráce v této oblasti,“ oznámil Síkela výsledky z jednání.

Podle Havlíčka ale Síkela příliš mnoho nevyjednal. „Pane ministře, díky za důležité zprávy, doufám, že jste si výlet do Kataru hezky užil. Tweety si raději nechte kontrolovat někým, kdo rozumí energetice, LNG se netěží, je to zkapalněný plyn...“ reagoval ve svém tweetu poslanec opozičního hnutí ANO.

A závěrem žádal o klíčové informace ohledně dodávek LNG z Kataru, jakožto náhrady za ruský plyn: „Ale hlavně prosíme o sdělení, kolik procent české spotřeby a za kolik z Kataru dostaneme,“ podotkl Havlíček k dodávkám LNG z Kataru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…