Ladislav Jakl byl brutálně napaden v pražském metru

27.05.2019 20:20

Server Echo24.cz informoval o tom, že někdejšího blízkého spolupracovníka bývalého prezidenta Václava Klause a publicistu Ladislava Jakla napadli v metru neznámí útočníci. Důvodem útoku měla být podle někdejšího politika jeho stranická příslušnost k SPD. Z incidentu do RRTV nedávno zvolený politik vyvázl s viditelným potlučením, zranění by však podle jeho slov neměla být závažná.

Ladislav Jakl byl brutálně napaden v pražském metru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl při Hovorech na pravici XIX. Tentokráte nejen o propagandě v médiích

Anketa

Jste spokojeni s výsledky evropských voleb v ČR?

24%
76%
hlasovalo: 7102 lidí
K incidentu podle Jakla došlo v sobotu 25. května v podvečer přímo v jedoucím vagónu soupravy metra trasy B v úseku před stanicí Náměstí republiky. „Seděl jsem na sedadle a najednou kdosi nade mnou zvolal: Ty seš Jakl, ten lídr SPD. A začal mě mlátit do hlavy a ramene. Pak mě strhl na zem a na zastávce hned utekl,“ popsal Jakl pro server Echo24 situaci, kterou podle něj měli na svědomí dva pachatelé.

Jakl si prý z incidentu odnesl potlučenou hlavu a levé rameno. Lékařskou pomoc bezprostředně po napadení nevyhledal, následující den ale kvůli podezření na vnitřní poranění břišní dutiny pohotovost navštívil. „Holt nemám v metru sedět a číst si v telefonu. Kdybych byl stál a dával pozor, jistě bych se mohl bránit,“ okomentoval své napadení Jakl. 

Jakl případ na policii nenahlásil, avšak policisty o napadení informovali ošetřující lékaři po jeho návštěvě pohotovosti. Zda podá na pachatele trestní oznámení, zatím Ladislav Jakl rozhodnutý není. „Co budu dělat, to si ještě promyslím. Jen soudím, že tlouct shora sedícího je zbabělé,“ vyjádřil se pro Echo24. 

Ve volbách do Senátu v roce 2018 kandidoval Ladislav Jakl jako nestraník za hnutí SPD v obvodu Praha 2. Jeho kandidaturu za hnutí SPD tehdy podpořili bývalý prezident Václav Klaus i jeho syn Václav Klaus mladší. Jakl však ve volbách neuspěl, když získal pouhých 6,37 % hlasů a obsadil až páté místo z devítky kandidátů. 

Jakl byl díky nominaci SPD Tomia Okamury nedávno zvolen do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, což vzbudilo značný rozruch a nelibost mnohých politiků. Došlo i ke sporům ve vládnoucí koalici. Spolupracovník bývalého prezidenta Václava Klause je dlouhodobě znám silnými názory vůči veřejnoprávním médiím. „Pokud mi vadí socialismus jinde, tak mi vadí i tady,“ řekl před nedávnem pro deník Echo24. Dodal však, že si je vědom toho, že v radě mnoho nezmůže.

V rozhovoru pro nás se Jakl po svém zvolení vyjádřil, že je přesvědčen, že státní televize nebude nikdy fungovat neutrálně, ale za peníze všech poplatníků bude vždy působit ve prospěch jedné omezené zájmové skupiny. Vysvětlil též, jak to myslí ti, kteří o České televizi mluví jako o silném a nezávislém médiu a varují, aby se nestala poslušnou. „Když říkají ‚silné a nezávislé médium‘, myslí tím médium, které jde dlouhodobě na ruku právě jim. Říkají ‚poslušná ČT‘, ale myslí tím takovou televizi, která už nebude poslouchat jenom je. Bojují za ni a za její dosavadní podobu, protože jim patří. Ostatní veřejnost jim to jen platí,“ prohlásil v březnovém rozhovoru Ladislav Jakl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…