Lámání v pase před zástupcem Obamy? Čtěte, co noviny píší o návštěvě Sobotky v USA

19.11.2014 8:14

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček i předseda vlády Bohuslav Sobotka (oba ČSSD) si po setkání s americkým viceprezidentem Joe Bidenem pochvalovali, že vztahy mezi Českem a USA jsou stále pevné. Zvláštní zpravodajové LN a MF Dnes, kteří misi českých politiků sledují, upozorňují, že to taková „idylka“ není.

Lámání v pase před zástupcem Obamy? Čtěte, co noviny píší o návštěvě Sobotky v USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka a předseda sněmovnyJan Hamáček

Premiér Bohuslav Sobotka i předseda dolní komory Parlamentu Jan Hamáček nešetřili po schůzce s druhým nejvýše postaveným mužem Spojených států amerických úsměvy. Setkání s Joe Bidenem v Bílém domě údajně probíhalo ve velmi přátelské atmosféře a stihla se probrat všechna důležitá témata.   

Biden prý ocenil zejména prodloužení české vojenské mise v Afghánistánu, dodání zdrojů pro kurdské bojovníky čelící Islámskému státu, český dohled nad vzdušným prostorem Islandu a zvýšení výdajů na obranu do roku 2020. Sobotka také požádal amerického viceprezidenta o zvážení možnosti vývozu zkapalněného plynu do Evropy, načež mu bylo přislíbeno, že si Američané udělají analýzu možností takového importu.

Samotné jednání zahájil Sobotka tím, že zmínil lidská práva a zdůraznil, že nepřijel jenom na slavnost odhalení busty Václava Havla, ale aby se přihlásil k odkazu Václava Havla v lidských právech. Právě revize podpory lidských práv, o které uvažuje náměstek ministra zahraničí Petr Drulák v připravované lidskoprávní koncepci, jež do značné míry vychází z kritiky Havlova pojetí, se u Američanů nesetkala s pochopením a podle zvláštního zpravodaje MF Dnes Milana Vodičky to byl jeden z důvodů, proč Američané dlouho váhali s přijetím českého premiéra v Bílém domě.

Zatímco z úst Joe Bidena podle Bohuslava Sobotky žádná kritika na adresu českého postoje k lidským právům nezazněla, na debatě bývalých českých a amerických velvyslanců v sídle think tanku Atlantická rada se kritikou České republiky nešetřilo. Bývalý americký velvyslanec v ČR Norman Eisen tak například rozhořčeně uvedl, že je naprosto bláznivé kritizovat Havla a ničit tu značku, kterou České republice vybudoval, a dodal, že „člověk se může mýlit, ale neměl by se chovat jako blb".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…