Langerovy pozemky? Podezřelé, zákon ale neporušil, píše Bárta

13.11.2012 17:01

Poslanec Věcí veřejných Vít Bárta se zajímal o pozemky v blízkosti golfového hřiště v obci Dolany - Véska na Olomoucku, které nakoupil bývalý ministr vnitra Ivan Langer. V minulosti sehnal pro areál v Poslanecké sněmovně 11 milionů korun.

Langerovy pozemky? Podezřelé, zákon ale neporušil, píše Bárta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý místopředseda ODS a exministr vnitra Ivan Langer

Langer se věnuje advokacii a letos se stal jednatelem společnosti Resort Véska, který vlastní pozemky v okolí areálu. „Na pozemcích se chystá opravit zchátralé domy a pronajímat je golfové a tenisové VIP klientele. Langer v minulosti proloboval ve Sněmovně dotaci pro golfový resort ve výši 11 milionů a podle experta na korupci jeho současné zájmy v lokaci lidově řečeno zavání,“ napsal Bárta.

K případu se vyjádřil Martin Kameník z protikorupční organizace Oživení. "Z etického pohledu to ale, lidově řečeno, smrdí. Podle zákona nicméně nebyl ve střetu zájmu, protože může tvrdit, že nevěděl, že se stane jednatelem té společnosti," řekl Kameník serveru Lidovky.cz.

Čistotě podnikatelského prostředí by pomohl nový zákon o střetu zájmů. „Politici si dotacemi přímo ve firmách připravují teplé místečko nebo pomáhají spřízněným společnostem, zákon by měl vysloužilým politikům zakázat, aby v těchto firmách působili,“ konstatuje Bárta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…