Langšádlová po volbě litovala vybuchlého Hudečka: Je nadaný a slušný, ale zdědil mnoho balvanů

08.12.2013 20:07

REPORTÁŽ Neúspěch pražského primátora Tomáše Hudečka ve volbě místopředsedů TOP 09. To bylo asi největší překvapení na třetím celostátním sněmu strany v Praze. Důvodem nejspíš byla obava delegátů, že by při jeho zvolení mohly stíny z hospodaření hlavního města padnout na celou stranu.

Langšádlová po volbě litovala vybuchlého Hudečka: Je nadaný a slušný, ale zdědil mnoho balvanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček vzdává svou kandidaturu na místopředsedu TOP 09

„Tak jsem tomu rozuměla. Jinak je Tomáš Hudeček dobrý primátor. Má to velmi obtížné a je to dáno především minulým hospodařením v Praze,“ sdělila staronová místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Reagovala tak na dotaz, jestli výbuch Tomáše Hudečka ve volbě místopředsedů strany nebyl zapříčiněn obavou delegátů, že by stíny nad hospodařením z pražského magistrátu mohly poznamenat celou TOP 09.

Hudeček byl strohý

Hudečkovo nezvolení místopředsedou TOP 09 bylo opravdu největším překvapením třetího celostátního sněmu strany v pražském hotelu Dorint Don Giovanni. Vždyť je mladý pražský primátor občas nazýván korunním princem TOP 09 a předseda Karel Schwarzenberg mu veřejně přiznal svou podporu. 

Miroslav Kalousek obhájil post prvního místopředsedy, dalšími se stali podle počtu hlasů Marek Ženíšek, Leoš Heger a Pavol Lukša. Hudeček k svému neúspěchu ParlamentnímListům.cz stroze sdělil: „Favorita ze mě udělala média a byli silní kandidáti, nicméně míst bylo méně než kandidátů.“

Před tím se ale řešilo nedorozumění kolem druhého kola volby místopředsedů, v němž zbyla skoro jako jediná Helena Langšádlová. „To není nic překvapivého. Taková je politika,“ řekla a svůj post nejvýše postavené ženy v TOP 09 obhájila.

Balvany na Praze

Langšádlová se také podrobněji vyjádřila k neúspěchu Hudečka. „Bylo na zvážení, jestli měl za stávající situace kandidovat. Je mimořádně nadaný a slušný politik, ale takto se nyní rozhodli delegáti. Na magistrátu zdědili z minulosti hospodaření Prahy mnoho balvanů, které dneska řeší. Jejich situace je mimořádně obtížná. Velmi fandím mým kolegům na magistrátu, aby se jim podařilo vše překonat a uspěli. Práci dělají mimořádně poctivě,“ řekla.

„Tunel Blanka byl zadán v roce 2006 a těžko to na nás může někdo takto položit. A hlavně to zadala ODS,“ dodal Hudeček. Na otázku, jestli je politika vymezování se proti novým stranám, jako jsou ANO a Úsvit přímé demokracie, správná, odvětil: „Nové strany, co mají heslo makat, a to berou jako svůj politický program, tak by se měly upozorňovat, že to není to pravé ořechové.“ TOP 09 má 3688 členů. Někteří delegáti sněmu, co kandidovali do předsednictva strany, uváděli za důkaz svého konzervativismu celkem vtipně, že mají celý život jen jednu manželku a s ní několik dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…