Latinskoameričtí levicoví lídři uvítali řecké ne, Tsipras si dnes bude telefonovat s Putinem

06.07.2015 13:16

Za jejich masivní odmítnutí podmínek věřitelů dnes blahopřálo Řekům několik levicových latinskoamerických představitelů, včetně argentinské prezidentky Cristiny Kirchnerové a jejího kubánského kolegy Raúla Castra. V nedělním referendu se proti požadavkům na nová úsporná opatření vyjádřilo přes 61 procent Řeků. Řecký premiér Alexis Tsipras dnes bude telefonicky hovořit s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Rozhovor prý inicioval Putin.

Latinskoameričtí levicoví lídři uvítali řecké ne, Tsipras si dnes bude telefonovat s Putinem
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

„Řecko: úplné vítězství demokracie a důstojnosti,“ napsala Kirchnerová ve vzkazu na sociální síti Facebook. Jménem argentinského lidu a své vlády zdůraznila solidaritu Argentiny se „statečným řeckým lidem“ a jeho představiteli. Podmínky vnucované Řecku byly podle prezidentky „nesnesitelné a ponižující“.

Argentina vyhlásila v roce 2001 bankrot, když nebyla s to uprostřed ekonomické a politické krize splatit dluh 100 miliard dolarů.

Kubánský prezident blahopřál řeckému premiérovi

Castro poblahopřál k výsledku řeckému premiérovi Alexisi Tsiprasovi, který referendum inicioval. „Tento výsledek ukazuje, že většina řeckých obyvatel podporuje odvážnou politiku vlády, kterou řídíte,“ napsal nejvyšší kubánský představitel.

Bolivijský prezident Evo Morales také poblahopřál Aténám k vítězství „ne“, které podle něj představuje porážku pro „evropský imperialismus“. Věří, že výsledek referenda je „začátek osvobození evropského lidu“. K Řekům nyní cítí „respekt a obdiv“.

Řecký premiér Tsipras bude dnes telefonicky hovořit s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Iniciativa vzešla z ruské strany, napsala agentura Reuters.

Řecké NE bylo odmítnutím expremiéra Samarase

Řečtí novináři tvrdí, že řecké NE bylo také odmítnutím bývalého premiéra Antonise Samarase, který se angažoval za řecké ANO v hlasování, a také odmítnutím televizních stanic, jejichž zpravodajství nemělo s realitou nic společného.

Podmínky pro nová jednání o krizi v Řecku nejsou splněny, uvedl mluvčí německé vlády. Nyní je na Řecku a jeho vládě, aby přišla s novými návrhy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…