Le Penová dál povede svou stranu

30.11.2014 16:32

Šéfka francouzské krajně pravicové strany Národní fronta (FN) Marine Le Penová dnes ve stranických volbách suverénně obhájila svůj post. Na kongresu v Lyonu proti ní nestál žádný kandidát a jedna z favoritek příštích prezidentských voleb v roce 2017 tak nejméně do nich povede protievropskou a protipřistěhovaleckou stranu, jejíž preference ve Francii v posledních letech stoupají.

Le Penová dál povede svou stranu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Budova české ambasády je pár kroků od Eiffelovy věže

Podle agentury AFP se do hlasování zapojilo okolo 22.000 z celkových 83.000 členů strany. Až na 17 neplatných hlasů dostala Le Penová všechny. Kromě ní se do úzkého ústředního výboru FN dostala i další členka rodinného klanu Le Penů, jehož nestor Jean-Marie Le Pen radikální uskupení v roce 1972 založil a je jeho čestným předsedou. Stranické volby potvrdily rychlý politický vzestup jeho čtyřiadvacetileté vnučky Marion Maréchalové-Le Penové, která je již nyní jednou z dvojice poslanců FN ve francouzském parlamentu.

Marine Le Penová vede stranu od roku 2011 a uskupení dříve vnímané jako extremistické se jí podařilo přiblížit širšímu spektru voličů. Její slova o obraně francouzské identity před přistěhovalectvím a politikou Bruselu dovedla FN až k vítězství v letošních evropských volbách, ačkoli se jí dosud v europarlamentu nepodařilo sestavit samostatnou politickou skupinu.

Podle průzkumů by nyní stranu volilo 30 procent voličů, více než vládnoucí socialisty nebo opoziční pravicovou UMP, jejímž šéfem se v sobotu stal exprezident Nicolas Sarkozy. Právě s ním by Le Penová podle některých názorů mohla změřit síly v příštím prezidentském klání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…