Leckteří byli ve vězení, domů už nechtějí. Otevřená zpověď o migrantech z Afriky

28.08.2018 13:30

Renomovaná česká novinářka Markéta Kutilová se na svém facebookovém profilu opět zamyslela nad migrační krizí. Prozradila, co se asi tak mladému Afričanovi honí hlavou, když se blíží k branám Evropské unie.

Leckteří byli ve vězení, domů už nechtějí. Otevřená zpověď o migrantech z Afriky
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

Novinářka Markéta Kutilová, která navštívila Sýrii i Afriku, odkud prchají tisíce lidí do Evropy, se k tématu migrační krize znovu a znovu vrací. Tentokrát popsala, co se asi tak honí hlavou africkému migrantovi, který stojí před plotem v marocké Ceutě a ví, že když ho překoná, třeba i za použití násilí, bude mít svůj evropský sen na dosah.  

Anketa

Je dle vás Zdeněk Bakala slušný člověk?

3%
97%
hlasovalo: 9415 lidí

„Jsou to většinou mladí kluci - ekonomičtí migranti. Maji evropský sen - vydělávat prachy a posílat je domů. V době, kdy se dostanou do Ceuty, jsou skoro u cíle své cesty - často mají za sebou už rok putováni, dali tisíce USD pašerákům, přežili průjezd Saharou, leckdo byl ve vězení apod. Zpět nemůžou, doma by je považovali za losery, byla by to pro ně životní prohra. Proto udělají úplně vše pro to, aby se do Evropy dostali. Raději by zemřeli, než by se vrátili zpět domů. Oni vědí, že jakmile se dotknou evropské půdy ,mají vyhráno‘," popsala situaci afrických migrantů novinářka.

Autentická reportáž Markéty Kutilové k vidění ZDE

Španělské, italské nebo řecké úřady je sice zaregistrují, ale tito mladí Afričané ani nežádají o azyl. Jejich hlavní cíl je dojít někam, kde budou vydělávat víc. Zemí zaslíbenou je z tohoto pohledu Německo. Jakmile se sem dostanou, začnou splácet své dluhy pašerákům a posílají peníze rodinám. Tyto peníze jsou podle novinářky často páteří ekonomiky nejedné africké země, takže když evropské úřady nelegálního migranta chytí a chtějí ho poslat domů, domovské země o své lidi nestojí. Výhodnější je ponechat je v Evropě, dál vydělávat a zásobovat africkou ekonomiku.

„Tihle kluci jen využívají toho, že to teď jde. Toho, že evropská azylová a migrační politika je zastaralá, toho, že se zde hraje velká politická hra. Ti kluci jen využívají toho, že jim to systém umožňuje," pokračovala novinářka.

A dokud Evropa nevymyslí, jak rozlišit ekonomické migranty od lidí, kteří azyl opravdu potřebují, a jak ekonomické migranty vracet domů, budou to zkoušet další a další mladí Afričané.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…