Legenda Holeček: Neočkovaní? Měli by je odstěhovat. Bez přísných opatření to teď nejde

19.01.2022 20:03 | Rozhovor

Jiří Holeček, jeden z nejlepších hokejových gólmanů 70. let. Reprezentační branku hájil 12 sezón, je majitelem tří titulů mistra světa a osmi dalších medailí včetně dvou olympijských. V roce 1998 byl uveden do Světové síně slávy IIHF v Torontu. Jak se dívá na dnešní covidem pošramocený sport, co říká na současnou úroveň českého hokeje, naše vyhlídky na blížících se ZOH v Číně a na dva roky života pod stínem covidu?

Legenda Holeček: Neočkovaní? Měli by je odstěhovat. Bez přísných opatření to teď nejde
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý brankář národní reprezentace, Jiří Holeček

Pane Holečku, už dva roky řeší tato společnost problém jménem covid-19. Jak konkrétně ovlivnil váš život?

Já jsem v té rizikové skupině, takže se poctivě snažím dodržovat všechny rady ohledně mytí rukou, dezinfekce a samozřejmě nařízení s rouškami, rukavicemi atd. Myslím, že v tuto chvíli s tím ani nic jiného dělat nelze.

Jste očkovaný?

Samozřejmě, dostal jsem už třetí dávku. A žiju tak, že v podstatě nikam nechodím, protože mám nemocné srdce, takže nechci nic riskovat.

Poprvé před dvěma roky se začaly i v Česku objevovat hlasy o hrozbě koronaviru. Tehdy to samozřejmě ještě nebylo bráno příliš vážně. Jak jste ty dva roky prožil vy?

Já musím říct, že od začátku jsem to určitě nepodceňoval. Přiznávám, že na jaře loňského roku jsem si myslel, že už to odchází, ale to jsem se krutě mýlil, jak se později ukázalo. A mýlili se i politici.

Anketa

Podporujete plošné testování ve firmách?

13%
hlasovalo: 20677 lidí

Chtěl byste být na jejich místě?

Ne, to tedy rozhodně nechtěl. A myslím, že by na tom místě momentálně nechtěl být nikdo. Rozhodně jim nezávidím tu jejich úlohu, protože musejí spoléhat na svůj úsudek, intuici a hlasy odborníků a věřit, že ti experti vědí, co dále dělat.

Podle průzkumů se stále 20–30 procent Čechů nechce nechat očkovat. Jste mezi nimi i vy?

Ne, já určitě ne, vždy jsem se nechal okamžitě očkovat hned, jak to šlo.

A ti, kteří se nechtějí nechat očkovat, by měli být oddělení a odstěhovaní někam jinam!

Až takhle tvrdě byste na to šel?

Podívejte se, já jsem nemocný, a tím pádem jsem v té nejohroženější skupině – i věkově – a já prostě nechci riskovat styk s těmi, kteří se odmítají dát očkovat, protože když tu nemoc dostanu, tak je prostě konec. Takže nemám pro tyto lidi pochopení, to se mi nemůžete divit.  

Pane Holečku, já jsem se vás už vloni ptal na to, zda si myslíte, že zde vládne svoboda a demokracie. A vy jste tehdy reagoval – tak by si to ti lidé, kteří si tak stěžují, měli zkusit na chvíli v tom komunismu, který tady byl…

Ano, ano a pod to se podepisuju i dnes, protože kdo to nezažil, tak nemá ponětí, jaká je tu oproti té komunistické totalitě vlastně svoboda. Já jsem přesvědčen, že tu skutečně máme vyspělou demokracii, která je plně srovnatelná s tou, kterou mají státy západní Evropy.

Nežijeme ale teď v jakési koronavirové totalitě?

Tak máte pravdu, že se to skutečně dá nazvat totalitou, ale podle mě to zkrátka jinak nejde. Já s těmi přísnými opatřeními osobně souhlasím.

A v tuto chvíli bych je rozhodně nezačal rozvolňovat, protože ta doba ještě nenastala.

Zastavme se u hokeje – jak vidíte současné možnosti a úroveň českého hokeje?

Klesá nám především počet těch nadprůměrných, rozdílových hráčů, kteří rozhodují zápasy a převyšují ty druhé. Úroveň seniorské extraligy je hodně špatná.

Váš vnuk, pane Holečku, se také věnuje hokeji, změnilo se něco zásadního třeba v tréninkovém plánu? Něco, co nám brání vychovávat více špičkových hokejistů tak jako dříve?

Já jsem byl několikrát na tom tréninku a dost jsem se zhrozil. Žádná technika, žádné myšlení, žádná kombinace – ti kluci se už od dětství učí jenom bezhlavě odpalovat puky, od třetí, čtvrté třídy se hraje jenom na výsledky a podle toho taky ta hra vypadá. A kdo se snaží tvořit, dostane vynadáno a trenér ho třeba nechá při zápase sedět.

A tohle v těch dětech zkrátka musí být a musí se to rozvíjet.

Co říkáte na neúčast hráčů NHL na nadcházející olympiádě v Pekingu?

Samozřejmě je to velká škoda, NHL v současnosti vládne hokeji, a pokud tam nejsou její hráči, je to až, bez urážky, ta další garnitura. Takže úroveň tím půjde nepochybně dolů.

V NHL máme v poměru k počtu hráčů kupodivu nebývalý počet kvalitních brankářů.

To je pravda, já ty kluky osobně neznám, ale kvalitní být musejí, když se propracovali tak vysoko. A pro českou brankářskou školu je to samozřejmě výborná vizitka.

A co gólmani, kteří nás budou pravděpodobně reprezentovat na ZOH?

Jak Roman Will, Patrik Bartošák, tak určitě Šimon Hrubec jsou velmi dobří brankáři. Ale nejsou výborní, nejsou výjimeční. Takové minimálně v Evropě bohužel momentálně nemáme.

Dáváte českému výběru šanci na olympijskou medaili?

Ne, jsem přesvědčen, že ani tentokrát medaili nepřivezeme.

Autor: Tomáš Procházka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: .

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…